Prima pagină » Economic » Sebastian Burduja, despre procesul de AVIZARE a tranzacției E.ON – MVM: „Noi ne vom apăra interesul nostru național”

Sebastian Burduja, despre procesul de AVIZARE a tranzacției E.ON – MVM: „Noi ne vom apăra interesul nostru național”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat marți, într-o conferință de presă organizată la o zi după ce Grupul MVM și E.ON au anunțat acordul privind preluarea furnizării de energie și gaze deținute de nemți de către grupul controlat de statul ungar, că instituțiile responsabile vor analiza toate aspectele acestei tranzacții pentru a vedea că respectă toate legile și normele din România înainte de a fi avizată, precizând că au fost cazuri în trecut în care unele acorduri între companii care voiau să iasă de pe piață nu au trecut de această etapă decisivă de verificare.

Sebastian Burduja a precizat, marți, că tranzacția agreată de Grupul MVM și E.ON nu este finală, ci intră în procesul de avizare stabilit prin lege.

MVM și E.ON au ajuns la un acord pentru vânzarea și cumpărarea afacerii E.ON de retail de energie și soluții pentru clienți din România, care are aproximativ 3,4 milioane de clienți, conform acordului detaliat într-un comunicat de presă comun, publicat luni. MVM va cumpăra cota de 68% deținută de E.ON din E.ON Energie România și cota de 98% din E.ON Assist Complet, au anunțat cele două companii, oficializând astfel anunțul privind intenția companiei germane exprimată în urmă cu câteva luni.

E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și energie electrică din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Assist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii energetice legate de instalarea și întreținerea infrastructurii. Tranzacția care este supusă aprobărilor necesare este de așteptat să se încheie în prima jumătate a anului 2025. Potrivit unor surse apropiate situației, citate de e-nergia.ro, valoarea tranzacției este de circa 205 milioane de euro.

„Deocamdată s-a semnat un acord”

„Statul român are Comisia de Avizare a Investițiilor Străine Directe, coordonată de Consiliul Concurenței, și noi, ca minister, suntem reprezentați de un secretar de stat, sunt și alte instituții ale statului român prezente în instituție, și această comisie va aduna toate informațiile și va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranță se va uita la toate aspectele legate de această tranzacție: ce face compania MVM, de unde are finanțarea, cum a depus această ofertă, ș.a.m.d. Au existat multe precedente în care comisia de examinare a investițiilor străine directe nu a avizat astfel de tranzacții”, a declarat ministrul Energiei.

„Deocamdată s-a semnat un acord, tranzacția nu este încheiată până când statul român, prin instituțiile și prevederile legale pe care le avem, nu își dă acordul asupra acestei tranzacții”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a precizat că au existat companii românești care, încurajate chiar de el, au analizat posibilitatea de a cumpăra partea de furnizare, au făcut oferte neangajante, dar nu au fost la nivelul avansat de grupul ungar. Din informațiile Gândul, Romgaz este una dintre companiile care și-au manifestat interesul ce a cumpăra furnizarea E.ON, fără a se concretiza.

„Au fost companii din portofoliu Ministerului Energiei și m-a implicat personal și le-am semnalat faptul că există o posibilitate, o intenție de vânzare din partea EON Furnizare, au intrat în camera de date, s-a uitat la această tranzacție, au depus oferte non-binding la o anumită valoare, dar nu s-au putut apropia de oferta selectată final, din ceea ce înțeleg, acestea sunt datele pe care le am”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul a completat că este greu de justificat, din perspectiva responsabilității față de acționari, implicit stat, avansare unei oferte mult peste valoare companiei.

„Și ca, nu știu, guvernanță corporativă responsabilă, nu cred că poți să justifici nici ca acționar, nici ca management să plătești pe un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu așa ceva, că e un Big four sau altă firmă respectabilă, îți spune cam cât face compania pe care vrei să o achiziționezi. Dacă nu face banii aceia, e greu să justifici o posibilă tranzacție”, a precizat Sebastian Burduja.

În ceea ce privește riscurile, ministrul a spus că trebuie să punem foarte atent în balanță situația.

„Pe de o parte, vorbim de o companie de furnizare, nu gestionează infrastructură critică. Pe de altă parte, sigur că are un portofoliu important de clienți, e adevărat, clienții se pot muta de la un furnizor la altul, e online, e rapid, e ușor, dar trebuie văzut exact – și de aceea în perioada următoare, în funcție de ce va fi, aștept să mă văd cu management-ul MVM să înțeleg ce planuri au, cum văd ei participarea la piața românească, de unde o să cumpere gaz, energie electrică, ce trebuie să furnizeze ei românilor mai departe –  și pe baza datelor pe care le avem și pe baza datelor pe care o să le colectăm, trimitem la CISD, la comisia de examinare, și acolo statul român sigur va lua cea mai bună decizie pentru cetățenii României, că noi n-avem altă agendă, noi trebuie să-i apărăm pe români”, a sublinait ministrul Energiei.

Sebastian Burduja nu a exclus, la întrebarea presei, scenariul ca acest acord să nu fie avizat de comisia de specialitate.

„Cu siguranță (poate sp nu avizeze – n.r.) și sunt și alte tranzacții similare în alte țări ale Uniunii Europene care au fost respinse. Deci noi ne vom apăra interesul nostru național, tot ceea ce înseamnă acest lucru. Asta nu înseamnă că România nu e deschisă la colaborare regională, nu e deschisă la parteneriate, nu înseamnă că poate companii de tipuri Romgaz, Hidroelectrica sau alte companii din portofoliu, Ministerul Energiei n-ar fi deschise să colaboreze pe proiecte cu MVM sau cu alte companii din regiune. Deci vreau să dăm un semnal de prietenie față toți investitorii care se uită la țara noastră. În același timp, pe primul loc întotdeauna va fi securitatea națională a țării și așa e normal să fie. Și așa gândește orice altă țară europeană corectă”, a subliniat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a subliniat că decizia grupului german de a vinde partea de furnizare nu a avut legătură strict cu climatul din România, ci au vrut să se concentreze mai mult pe partea de rețele de distribuție și să iasă din zona de furnizare și nu a avut legătură cu schema de plafonare a prețurilor din energie din România.

Traseul tranzacției

Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.

Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea” de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc – randament al business-ului, care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.

Grupului MVM „este cel mai mare grup de companii deținute la nivel național, al treilea ca mărime din Ungaria și al treisprezecelea ca mărime din Europa Centrală în ceea ce privește cifra de afaceri”, potrivit companiei.

Compania maghiară are în portofoliu acțiuni preluate de la E.ON Ungaria, conform unui acord din 2019 dintre cele două companii mamă , tranzacție finalizată în decembrie 2021, conform comunicatului oficial.

Deținut de statul maghiar, Grupul este deja prezent pe piața locală din România, prin MVM Future Energy Technology S.R.L., filiala sa, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011.

Potrivit companiei, E.ON este o companie internațională de energie deținută de investitori, cu sediul în Essen, Germania, care se concentrează pe rețele energetice, soluții pentru clienți și vânzări de energie. Fiind una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, E.ON joacă un rol de lider în formarea unei lumi durabile, digitale și descentralizate a energiei. În acest scop, aproximativ 75.000 de angajați dezvoltă și vând produse și soluții pentru clienți privați, comerciali și industriali. Peste 47 de milioane de clienți achiziționează energie electrică, gaze, produse digitale sau soluții pentru mobilitatea electrică, eficiența energetică și protecția climei de la E.ON.

MVM este a doua a companie ca mărime din Ungaria și a 6-a în Europa Centrală, conform datelor oficiale. Este un grup de companii dinamic, inovator, care câștigă continuu dominație și la nivel regional. Prin competențele sale profesionale oferă o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării în Europa Central-Est. Cu prezența sa activă în 23 de țări, cu peste 19.000 de angajați și cu peste 11 milioane de clienți casnici și companii (inclusiv aproape 2 milioane în Republica Cehă, Slovacia și România), MVM Group este un jucător important în energia din regiune.

Citiți și:

Compania de stat ungară MVM ar fi ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare de gaze și energie din România – SURSE

Guvernul a aprobat MĂSURILE pentru sezonul rece. Sebastian Burduja: „România va fi în siguranță, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta”

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele