Sebastian Burduja, după ce proiectul său de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița, nu a progresat de un an: „Nu renunț nici în ruptul capului”. PLANUL B

Sebastian Burduja, după ce proiectul său de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița, nu a progresat de un an: „Nu renunț nici în ruptul capului”. PLANUL B
Publicat: 08/10/2024, 21:05

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se declară dezamăgit de modul în care SAPE a derulat licitația pentru proiectul lui de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița – Lăpuștești, „o baterie naturală”, pentru car, din informațiile sale, nu s-a stabilit un câștigător, astfel că a anunțat un „plan B”.

Sebastian Burduja nu renunță la proiectul pe care „l-a scos de la sertar” atunci când a preluat mandatul de la conducerea Ministrului Energiei, un proiect care datează de aproximativ 40 de ani, din timpul regimului comunist, dar pe care demnitarul îl consideră o soluție foarte avantajoasă, mai ales în contextul în care stocarea este una dintre principalele provocări ale sistemului energetic național.

Sebastian Burduja își reiterase, încă o dată sprijinul pentru Hidrocentrala de la Tarnița, și în aprilie, când se derula noua procedură pentru proiect, după un prim eșec, și asta după ce interesul manifestat de companii era mare, din declarațiile oficiale.

Pe 5 ianuarie, ministrul Energiei se declara încrezător că procedura de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie) aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, din Cluj, urma să fie reluată, după ce cea lansată în Sistemul informatic colaborativ pentru achizițiilor publice (SICAP) în octombrie a fost anulată la sfârșitul anului trecut.

Pentru proiect-mamut de până la 1.000 MW, care datează încă dinainte de 1989, au fost derulate proceduri anii trecuți pentru a atrage investitori, dar acestea a fost sistate de stat, înainte să fie din nou adus în discuție de Sebastian Burduja, la preluarea mandatului de la conducerea Ministerului Energiei.

„Suntem în același punct”

Ministrul Energiei a transmis că pune în aplicare Planul B, după ce SAPE nu a reușit să stabilească un câștigător.

„Cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc rămâne Tarnița-Lăpuștești. Vechi de 50 de ani, ignorat și pasat de la un an la altul, deși contribuie substanțial la securitatea sistemului energetic, la prețuri corecte și, nu în ultimul rând, la producția de energie curată și stocarea de mari dimensiuni. La începutul mandatului meu am scos de la sertar proiectul și am mandat conducerea SAPE să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate (SF). SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului”, a transmis ministrul Sebastian Burduja, marți seara, într-o postare pe contul de Facebook.

Ministrul a subliniat că nu cade pradă disperării și continuă demersurile pentru a pune în aplicare proiectul.

„Nu renunț nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei. Cu mine sau fără mine ministru. Pentru că România și energia României nu mai au timp să aștepte, iar mandatele de ministru nu sunt despre o persoană sau alta, ci despre viitorul acesti țări și a viitoarelor generații. Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă”, a spus ministrul.

El a anunțat oficial că a continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial.

Potrivit ministrului, EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați, iar ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.

„Cele două mari companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei. Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioși, stabili, de încredere și care au dovedit că știu și pot să implementeze proiecte mari. Așa cum este Tarnița-Lăpuștești pentru țara noastră. Mergem înainte, împreună, ghidându-ne după cele spuse de Dimitrie Leonida: «problema energiei, fiind o problemă națională, nu poate fi rezolvată decât de către un stat care ia în considerare interesele naționale, eliminând interesele personale, locale sau unilaterale»”, a conchis Sebastian Burduja.

Traseul proiectului

Societatea de Admnistrare a Participațiilor în Energie (SAPE) S.A. a reluat procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj  (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, după ce cea din octombrie a eșuat.

SAPE și Hidroelectrica sunt cele două societăți la care statul român este acționar unic, respectiv majoritar, care au fost desemnate pentru realizarea obiectivului din Memorandumul „Adoptarea unor masuri pentru realizarea obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, asumat în ședința Guvernului din 27 iulie 2023.

Conform documentelor oficiale, în contextul actualelor provocări din energie și în perspectiva dezvoltării producției „este obligatorie realizarea unei capacități de stocare cu puterea de pana la 1.000 MW în CHEAP Tarnița-Lăpuștești care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate  cuprinse între 4-6 ore”.

Sursa foto: Sebastian Burduja

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri