Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, că Executivul este pe cale să declare proiectul construirii mini-reactoarelor nucleare un proiect de importanță strategică.
Sebastian Burduja a detaliat stadiul acestui proiect major pentru sectorul energetic din România în raportul la două luni și jumătate de mandat, publicat pe contul său de Facebook.
„În prezent suntem în curs de a adopta în Guvern un Memorandum privind caracterul strategic și de importanță națională a proiectelor de construcție a centralelor nucleare de tip SMR (reactoare modulare mici). Scopul proiectului este de a propune acțiunile necesare pentru consacrarea legislativă a proiectelor de tip SMR ca proiecte de interes național cu aplicabilitate specială la proiectul SMR Doicești”, a transmis Sebastian Burduja.
În baza Acordului Interguvernamental dintre SUA și România privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, a fost înființat un grup de lucru mixt, format din reprezentanți ai guvernului român și american, autoritățile de reglementare din cele două state și companiile implicate în dezvoltarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici al României, a scris Sebastian Burduja în primul său raport de mandat (15 iunie – 31 august 2023).
Potrivit ministrului, pe 5 iulie, DS Private Equity (“DSPE”) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2.
„Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România”, a precizat ministrul Energiei în raport.
În luna august, s-a finalizat Faza 1 a FEED („Front-End Engineering and Design”) a proiectului SMR de la Doicești, proiectul trecând în Faza 2 care va presupune o definire detaliată a scopului proiectului, o creștere a nivelului de precizie a estimărilor privind costul, stabilirea detaliilor de finanțare și analiza inițială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a conchis Sebastian Burduja.
Potrivit legislației în domeniul investitițiilor publice, pentru proiecte de interes național sunt prevzute facilități și termene mai scurte de avizare.
De exemplu pentru proiectele de infrastructură de transport de interes naţional, pentru proiectele de investiţii a căror valoare este de peste pentru valori mai mari de 130 miliarde lei – proiecte ale căror documentații tehnico-economice se aprobă de Guvern, precum şi pentru proiectele de infrastructură finanţate din fonduri europene implementate de operatorii regionali, autorităţile competente pentru emiterea certificatelor de urbanism au obligaţia eliberării certificatelor în termen de 15 zile calendaristice de la data depunerii notificării eliberării acestora de către beneficiarul lucrărilor, potrivit Ordonanței de Urgenţă nr. 26/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul investiţiilor publice.
România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, este prima tara din Europa si a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
În decembrie 2022, RoPower și NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului și investigația geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doicești și estimareaa costurilor specifice proiectului.
Despre acest proiect este așteptat să vorbească și John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, care va participa la summitul de la București al Inițiativei Celor Trei Mări, din 6 – 7 septembrie
Compania Națională Nuclearelectrica SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.