Ministru Energiei, Sebastian Burduja, a transmis, marți, o replică primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, pe fondul tensiunilor legate de lipsa apei calde în mai multe zone ale Bucureștiului, din ultimele săptămâni, ca urmare a lucrărilor necesare pentru reparații la rețeaua de termoficare.
Sebastian Burduja a reacționat, marți, la afirmațiile primarului general al Capitalei potrivit cărora lipsa apei calde în București este „o responsabilitate a Ministerului Energiei, care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă”.
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, spunea ieri că s-a ajuns ca jumătate dintre bucureșteni să nu beneficieze de apă caldă, în sistem centralizat, dar că intervențiile făcute în ultima perioadă, care au dus la sistarea acestui serviciu în unele zone, vor preveni unele probleme care ar putea să apară iarna aceasta.
Reprezentanții instituției au transmis o serie de precizări, printr-un comunicat de presă:
„Prefer să avem un dialog constructiv și transparent cu Primarul General și Primăria Capitalei pentru că cetățenii orașului București au nevoie de soluții concrete și de probleme rezolvate, nu de pasarea responsabilității. De asta sunt sătui. Singurele răspunsuri pe care le am în urma demersului meu de mai bine de o lună sunt în diferite interviuri în presă ale domnului Nicușor Dan. Aștept un răspuns concret, instituțional, și plata urgentă a datoriei către ELCEN, de aproape 1 miliard de lei”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul energiei a anunțat că va propune înființarea unui grup de lucru pentru a găsi cele mai bune soluții.
„E nevoie de implicare și de soluții. Pe această cale, reiterez necesitatea abordării serioase a termoficării din București și voi propune de urgență înființarea unui grup de lucru, coordonat de Ministerul Energiei, care să identifice soluții rapide pentru ieșirea din criză și modernizarea sistemului de termoficare care asigură apa caldă și încălzirea pentru bucureșteni. Suntem în 2023 și nu mai putem tolera condiții de viață ca în secolul trecut în capitala României”, a conchis Sebastian Burduja.
Primarul general afirma că reparațiile au fost făcute pentru că vechimea rețelei la care s-a lucrat este de 55 de ani, iar nicio intervenție nu a fost făcută până acum. Potrivit edilului, într-un an sau doi, 300 de kilometri de țevi problematice din 1.000 se vor schimba.