Sebastian Burduja s-a întâlnit cu furnizorii de energie și gaze și cu bancherii pentru soluții de finanțate privind schema de compensare – plafonare
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, s-a întâlnit luni dimineață, așa cum anunțase sâmbătă, într-o conferință ade preseă, cu reprezentanții companiilor de furnizare a energiei electrice și gazelor și ai instituțiilor bancare implicate în schema de furnizare a energiei, pentru a identifica soluții referitoare la schema de plafonare – compensare a prețurilor facturilor la energie. Una dintre variantele puse pe tapet de sâmbătă este cea de factoring, ceea ce ar însemna că băncile ar urma să poată acorda credite furnizorilor în baza facturilor încă nedecontate de stat.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a inițiat o întâlnire cu furnizorii, prin intermediul Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), și băncile implicate în sectorul energetic, pentru a găsi cele mai eficiente soluții legate de schema de plafonare – compensare a prețurilor la energie, a anunțat instituția, printr-un comunicat de presă.
Ministrul Sebastian Burduja și-a exprimat preocuparea constantă în a găsi soluții pentru păstrarea unui preț corect al facturilor la energie. „Încă de la începutul mandatului meu mi-am asumat să fac tot ceea ce trebuie pentru a putea păstra un preț corect la energie electrică și gaze pentru români și companiile românești”, a trasmis ministrul.
Conform reprezentanților instiuției, Ministerul Energiei a făcut constant eforturi pentru compensarea furnizorilor și pentru acoperirea diferențelor de preț, având ca obiectiv menținerea unui preț competitiv pentru consumatorii casnici și non-casnici și evitarea problemelor de lichiditate în sistem.
Se propune un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite
Ministrul Energiei a precizat că, până în prezent soluțiile au inclus promovarea OUG 30/2023 prin care Ministerul Energiei a efectuat plăți de peste 3 miliarde de lei pentru plata datoriilor către furnizori. De asemenea săptămâna trecută, împreună cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș am găsit soluția de a face plăți atât din Fondul de Tranziție, cât și din alte surse legal constituite, ceea ce reprezintă angajamentul Guvernului României de a susține sistemul energetic național prin toate instrumentele posibile.
„Prin întâlnirea de lucru de astăzi, Ministerul Energiei facilitează un cadru de parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru a facilita accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite. Este nevoie de astfel de soluții inovatoare pentru a putea asigura funcționarea în condiții optime a întregului sector energetic românesc”, a transmis Sebastian Burduja.
Instituția nu a comunicat ce bănci au participat la întâlnire și nici care a fost poziția lor privind propunerea ministerului.
Teoretic, potrivit bancherilor, factoringul este un serviciu de finanțare prin intermediul căruia banca cumpără facturile unei companii în schimbul unei sume de bani acordate imediat. Atunci când o bancă oferă acest serviciu, aceasta acționează ca un factor, devenind proprietarul facturilor și a tot ceea ce presupune acest lucru, precum asumarea riscului de neplată.
Ministrul Energiei a anunțat recent că susține menținerea actualei scheme de compensare – plafonare a prețurilor – până în martie 2025.