Sebastian Burduja vrea să reducă CHELTUIELILE ministerului și ale companiilor subordonate cu un miliard de lei. „Cine nu livrează, pleacă acasă”
This browser does not support the video element.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat, joi, în prima conferință de presă din 2025, un plan de eficientizare a a instituției pe care o conduce și ale companiilor din subordine, care sa ducă la o economie totală de un miliard de lei. Este vorba atât de eliminarea posturilor vacante din schema de personal, o reducere a numărului de angajați, dar și o regândire mai parcimonioasă a bugetelor de protocol sau pentru sponsorizări.
Sebastian Burduja a anunțat că își propune, din proprie inițiativă, o reformă a Ministerului Energiei și a companiilor din subordine, pentru eficientizarea activității și a cheltuielilor din sectorul energetic.
„Constatăm cu toții că România este într-o situație delicată din perspectiva echilibrului fiscal-bugetar și cred că este o chestiune de răspundere, de bun simț. Să dăm un exemplu și pentru alte ministere, și pentru alte instituții publice și pentru alte companii de stat, luând câteva măsuri”, a spus Sebastian Burduja.
Astfel, demnitarul a precizat că a discutat cu colegii săi și va iniția în perioada următoare un proiect de reorganizare a ministerului, pe care îl consideră unul dintre cele mai suple ministere de la nivelul Guvernului.
„Avem 280 și ceva de colegi, iar nivelul de salarizare este, și nu cred că mă înșel, cel mai mic din Guvernul României. Cu toate acestea, consider că întotdeauna e loc de o eficiență mai bună și vom înainta un proiect de reorganizare care va reduce schema de personal, astfel încât practic toți colegii vor da concurs și vor rămâne cei care merită să rămână. Asta înseamnă estimăm o reducere a tuturor posturilor vacante, o eliminare a posturilor vacante și reducere a posturilor ocupate cu până la 20%”, a spus ministrul Energiei.
Este vorba de 80 de posturi vacante care nu se vor mai regăsi în viitoarea schemă de personal, a spus ministrul. El a menționat că se va lua în calcul specificul fiecărei structuri în parte, amintind că direcția de investiții, unde sunt cam 100 de colegi, a reușit să atragă undeva la 14 miliarde de euro, deci au o productivitate bună.
„Nu înseamnă că nu e loc de mai bine și acolo, dar, discutând cu directorii, le-am dat această temă să eficientizăm activitatea ministerul”, a precizat Sebastian Burduja. Termenul dat de ministrul este de 1 februarie.
Același lucru l-a cerut deja printr-o adresă, printr-o circulară, ieri, companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, companii în care ministerul este acționar majoritar sau acționar unic, iar acestea au termen până pe 23 ianuarie să prezinte proiectele de buget.
„Ne uităm la câteva zone care merită atenția și unul dintre lucrurile pe care ni le asumăm este transparența deplină. Deci, în primul trimestru al acestui an vom da publicității un portal pe care dumneavoastră, presa și românii, orice parte interesată vor regăsi informații legate de prevederile din contractele de mandat, remunerație fixă, componentă variabilă, dacă este cazul, anumite sporuri, beneficii, prevederi din contractele colective de muncă și toate cheltuielile, contractele pe care companiile le au în derulare. Deci, punând reflectoarele pe aceste companii, de care în bună măsură sunt mândru, au făcut treabă bună și vor continua să o facă. Dar este în loc de mai bine și cred că românii merită să știe exact cât plătim, pe ce se duc banii, pentru că, așa cum spuneam, statul acționar majoritar sau acționar unic, deci vorbim și despre banii românilor”, a spus ministrul.
Demnitarul a precizat că sunt câteva măsuri de reorganizare pe care le-a solicitat companiilor, de exemplu reducerea posturilor de conducere.
„Am constatat că sunt în multe companii foarte mulți directori, personal de conducere. Există loc de mai bine, le-am indicat și un procent, iar devierea de la aceste reduceri trebuie justificată în scris, temeinic și o voi accepta numai în condiții cu totul și cu totul excepțional. De asemenea, reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, am făcut o statistică preliminară, le-am cerut companiilor să vină cu acest plan de reducere până pe data de 23 ianuarie și, ceea ce este și mai important, bugetele de venituri și cheltuieli pe anul acesta nu vor fi aprobate decât dacă respectă aceste principii de reformă”, a precizat ministrul.
Cu unele excepții, se vor opri angajările
„Deci, vrând-nevrând că le place că nu le place, vor trebui să ia astfel de măsuri. Oprirea angajărilor în cadrul companiilor, filialelor, cu excepțiile de rigoare. Sigur că dacă pleacă un operator dintr-o cameră de comandă, el trebuie înlocuit, dar în general nu dorim să permitem angajări, angajări fără număr și cheltuirea sau restituire a banului public. Reducerea cheltuielilor cu salariile, în special cu personal TESA, am constatat că în mai multe companii oamenii din birouri sunt prea mulți, iar oamenii din execuție, personalul productiv este prea puțin. Se întâmplă asta și minerit, se întâmplă și în alte companii. În sector energetic, în general, în aceste poziții au ajuns și oameni pregătiți, dar și oameni care nu aveau ce căuta acolo și-și căutau un loc confortabil în care să stea pe un salariu bun. Cei care nu livrează trebuie să plece acasă și să livreze în sectorul privat. În companii private este cerere de forță de muncă”, a declarat șeful Ministerului Energiei.
O altă măsură avută în vedere este reducerea cheltuielilor de protocol și sponsorizare cu minim 50%.
„Sunt companii din Ministerul Energiei care cheltuie în fiecare an milioane de lei pe tot felul de sponsorizări și cheltuieli de protocol. Acest lucru trebuie să înceteze, iar principiul transparenței se va aplica și aici. Și pe portalul nostru veți regăsi tot acest tablou de bord, ce se cheltuie, pe ce se cheltuie, cine primește sponsorizările ș.a.m.d”, a precizat ministrul.
În plus, el a subliniat că ar vrea să vadă o mai mare valorificare a activelor, amintind că a încurajat parteneriatele cu mediu privat, prin proceduri transparente, competitive.
„Ne-am uitat și la modul în care aceste companii își pot crește veniturile și am constatat că multe dintre ele au active care zac în paragină, active nefolosite, care ar putea fi puse în circuite economic, să aducă bani la bugetul de stat, să aducă bani în venitul companiei, în bugetul companiei și este momentul să ieșim din comoditatea de a exploata un patrimoniu pe care l-a moștenit de multe ori de la generație dinaintea noastră. Fiecare companie în parte, că vorbim de Hidro sau Romgaz sau Nuclearelectrica sau alte companii și să facem treabă”, a subliniat ministrul Energiei.
Citiți și: