Prima pagină » Economic » SEC anchetează 32 de persoane care furau comunicatele de presă de pe site-urile companiilor înainte să fie publicate și vindeau informațiile

SEC anchetează 32 de persoane care furau comunicatele de presă de pe site-urile companiilor înainte să fie publicate și vindeau informațiile

SEC anchetează 32 de persoane care furau comunicatele de presă de pe site-urile companiilor înainte să fie publicate și vindeau informațiile
Autoritățile americane anchetează 32 de persoane care sustrăgeau comunicatele de presă de pe site-urile companiilor înainte să fie publicate și vindeau informațiile, în scopul obținerii unor profituri considerabile.

Infractorii cibernetici au furat numeroase comunicate de presă de pe site-urile companiilor financiare, înainte de data publicării, și au vândut informațiile, obținând milioane de dolari.

„Această operațiune internațională este fără precedent, în privința hacking-ului, al numărului de traderi implicați și al profiturilor generate”, a declarat Mary Jo White, președintele SEC (Securities and Exchange Commission).

SEC susține că doi hackeri, Ivan Turchynov și Oleksandr Ieremenko, au organizat furturile cibernetice în decursul a cinci ani și au compromis cel puțin două servicii de știri economice, sustrăgând peste 150.000 de comunicate de presă despre achiziții, fuziuni și veniturile companiilor.

„Liste de cumpărături” pentru hackeri

Informațiile au fost „pasate” traderilor din întreaga lume, inclusiv din Rusia, Ucraina, Cipru, Franța, Malta și SUA. În schimbul informațiilor, cei doi bărbați primeau o parte din profiturile jucătorilor la bursă.

Într-unul din cazuri, traderii au primit informații despre estimările financiare în scădere ale unei companii, cu 36 de minute înainte ca materialul de presă să fie publicat. În acea perioadă scurtă, traderii au reușit să vândă acțiunile deținute în companie și ulterior, când prețul acestora a scăzut ca urmare a comunicatului de presă, au obținut un profit de peste jumătate de milion de dolari.

Nouă dintre cei 32 de indivizi au vizat instituții de presă precum Marketwired, Newswire Association și Business Wire. Traderii le trimiteau hackerilor „liste de cumpărături” pentru companiile în cazul cărora doreau informații.

Cinci dintre cei nouă acuzați au fost arestați – patru provin din Europa și unul din SUA – iar pentru ceilalți patru au fost emise mandate de arestare internaționale.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și