Criza datoriilor de stat din zona euro demonstrează că guvernele din întreaga lume trebuie să accepte că populația trebuie să muncească mai mult, pe măsură ce durata medie de viață crește, iar vârstele de pensionare vor urca spre 70-80 de ani, consideră directorul general al AIG, Robert Benmosche.
„Vârstele de pensionare vor trebui să urce spre 70, 80 de ani. Astfel, pensiile și serviciile medicale se vor încadra în buget. Lumea va munci mai mult, ridicând povara de pe tineret”, crede Benmosche (68 de ani), citat de Bloomberg.
Președintele SUA, Barack Obama, i-a criticat la sfârșitul săptămânii trecute pe liderii europeni pentru că nu au luat măsurile necesare soluționării crizei datoriilor de st at.
Benmosche crede că ieșirea Greciei din zona euro ar fi un dezastru pentru țară, iar Europa trebuie să împiedice acest scenariu.
Grecii trebuie să înțeleagă că nu există o ieșire ușoară din această situație, iar guvernul trebuie să-i convingă să muncească mai mult, a spus șeful AIG, cea mai mare companie de asigurări din lume până în 2008, când a fost salvată de la colaps de guvernul american.
„Dacă nu, dacă revin la propria monedă, cred că se vor confrunta cu o inflație uriașă, devastatoare pentru cei cu venituri fixe”, a adăugat el.
Grecia are o vârstă medie efectivă de pensionare de 59,6 ani, printre cele mai scăzute din Europa, în timp ce durata medie de viață este de 81,3 ani, potrivit datelor Bloomberg.
Președintele francez Francois Hollande a promis că va coborî vârsta legală de pensionare la 60 de ani, de la 62, și va crește taxele pentru companii și bănci, introducând totodată un impozit de 75% pe veniturile mai mari de un milion de euro pe an.