„Se discută acum, în Parlament, un așa-zis raport de evaluare, dar acel raport este făcut de patru comisii din legislatura anterioară și nu este revalidat de actualele comisii. Nu cred că vor să pună pe cineva anume în locul meu, ba dimpotrivă, cred că au o problemă – cine să vină la ASF. Orice hotărâre care se va lua este ilegală și contestabilă la Curtea Constituțională. De altfel, toate deciziile luate de comisiile parlamentare în legătură cu activitatea Consiliului ASF au fost infirmate – nu m-aș mira ca și în cazul meu să se întâmple același lucru”, declara, cu doar o zi în urmă, Mișu Negrițoiu.
Deși Birourile permanente reunite au aprobat, marți, ca Raportul privind propunerea de revocare a lui Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al ASF, adoptat de comisiile de specialitate din Parlament de mai bine de șapte luni, să figureze pe ordinea de zi a plenului comun din cursul zilei, din lipsă de cvorum, nu s-a putut vota.
Totul a pornit de la nemulțumirile invocate, anul trecut, cu privire la noile tarife la polițele RCA, Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaților fiind cea care a demarat procedura de revocare a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, după audierea sa.
„S-a ajuns astăzi ca toată lumea să fie nemulțumită: clienții, firmele de asigurări, doar dumneavoastră sunteți mulțumit se pare de ceea ce se întâmplă în domeniul asigurărilor. Nu se mai poate așa (…) La orice măsură pe care ați luat-o, delay-uri (…) În timp ce gândeați, studiați de ani de zile această problemă, în continuare sunt niște oameni care așteaptă cu mașinile în service să le poată lua de acolo (…) Dacă dvs. considerați că ați făcut tot ce ați putut în domeniu, în consens cu colegii vă spun că nu e suficient. Poate vine cineva care poate mai mult și mult mai repede. Această OUG e un dezastru. Nu faceți decât să astupați o groapă, făcând alta mai mare”, declara, în timpul ședinței comisiei, în luna octombrie, anul trecut, deputatul PSD, Mihai Tudose.
În schimb, în fața criticilor aduse, Mișu Negrițoiu a declarat că, în România, nu e o nicio criză a asigurărilor, ba chiar la nivel extern este considerată o „poveste de succes” și a părăsit, la acel moment, ședința comisiei fără a preciza dacă își va da sau nu demisia.
Ulterior, Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat au votat pentru revocarea șefului ASF, Mișu Negrițoiu, în absența acestuia, care a refuzat să participe la ședință, trimițându-le parlamentarilor o scrisoare în care a susținut că limitele controlului exercitat de Parlament în ceea ce privește numirea și revocarea conducerii ASF sunt ”expres și fără echivoc limitate”, potrivit Mediafax.
Nemulțumirile în cazul său au fost accentuate, în aprilie, anul acesta, în contextul izbucnirii scandalului privind pensiile private, liderul PSD, Liviu Dragnea acuzându-l pe Negrițoiu că s-ar afla la baza acestuia și anunțând declanșarea procedurii parlamentar de demitere a conducerii ASF.
„În ceea ce privește acest scandal, este pornit de la domnul Mișu Negrițoiu, președintele ASF, care știe că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicații Ambasadei Olandei. Nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făacut această companie este nepermis. ASF și Ministerul de Finanțe trebuie să sancționeze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuție, nici măcar informală. O asemenea companie, când primește un astfel de zvon, informație, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poți să pornești o campanie online”, declara Liviu Dragnea, la Antena 3.
La acel moment, Dragnea mai cerea ca ASF, Guvernul și ministerul de Finanțe să acționeze „foarte dur” în cazul NN, pentru a da exemplu și pentru celelalte multinaționale „care fac zeci de miliarde în România, care își bat joc de români, de statul român”. În acest caz, totul a pornit după ce fondul de pensii NN și-a anunțat, în 11 aprilie, clienții că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.