Președintele Rezervei Federale (Fed) din Dallas, Richard Fisher, este mai îngrijorat în privința economiei Franței, a doua ca mărime din zona euro, decât de periferia uniunii monetare, informează Mediafax, citând CNBC.
Fisher a afirmat într-un interviu acordat publicației germane Handelsblatt că este de un optimism precaut în legătură cu zona euro, observând o îmbunătățire a situației în regiunea afectată de criză. El a adăugat însă că problemele rămân mai ales în Franța.
„Sunt îngrijorat în privința Franței, mai mult decât în cazul oricărei alte țări. O Franță puternică este importantă în contextul istoriei europene. Riscurile legate de dezvoltarea economiei nu trebuie subestimate”, a spus Fisher.
Indicatorii din ultima perioadă au arătat că tabloul economic al Franței s-a îmbunătățit ușor, cu toate că o scădere puternică a producției industriale arată că redresarea este încă departe.
Conform datelor institutului francez de statistică INSEE publicate vineri, producția industrială a Franței a scăzut cu 1,4% în iunie, față de luna mai, în timp ce analiștii anticipau o ușoară creștere.
Ministerul francez de Finanțe a anunțat recent că economia a ieșit din recesiune în trimestrul al doilea, cu un avans de 0,2%, iar Banca Franței anticipează pentru acest an o creștere economică de 0,1%. Majoritatea analiștilor se așteaptă însă la contracție.
Șomajul a atins nivelul de 10,4% în primul trimestru, iar potrivit unui sondaj publicat în această săptămână 84% dintre francezi consideră că președintele Francois Hollande nu va reuși să reducă rata șomajului până la sfârșitul anului.
Giles Keating, director pentru cercetare la Credit Suisse, consideră comentariile lui Fishwer puțin depășite.
„Știm cu toții că Franța are probleme enorme. Mai știm că au început să le rezolve. Au aprobat legea muncii. Unii indicatori par să fi atins nivelul minim”, a spus Keating.
El a adăugat că Franța nu a fost un model de perfecțiune pentru flexibilitatea pieței muncii, dar situația este mai bună decât acum 12 luni.