Șeful Fed se arată nemulțumit de creșterea economică slabă. Tipărirea de bani va continua
Președintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat miercuri că programul de stimulare a economiei prin preluarea de obligațiuni de pe piață în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună de către banca centrală va continua, pentru a revigora creșterea economică și a reduce șomajul, informează Mediafax.
Consiliul de politică monetară al băncii centrale americane a arătat într-un comunicat transmis miercuri seară că creșterea economică a fost încetinită de factori tranzitorii, însă riscurile persistă deși tensiunile de pe piețele financiare mondiale s-au atenuat.
Rezerva Federală anticipează revigorarea creșterii economice și scăderea șomajului odată ce măsurile de politică monetară își vor face efectul.
„Acest comunicat sugerează că vor continua să cumpere obligațiuni de 85 miliarde de dolari pe lună și va mai trece mult timp până vor fi satisfăcuți în ceea ce privește piața muncii”, comentează Ward McCarthy, economist șef la Jefferies & Co. și fost economist la Fed.
Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke și colegii săi are o valoare record, extinzând portofoliul de active al băncii centrale prin tipărirea de bani injectați în economie prin achiziții de obligațiuni de pe piață, în principal titluri de trezorerie și pachete de credite ipotecare. Oficialii Fed au stabilit că beneficiile revigorării economiei sunt mai importante decât riscul instabilității financiare și creșterii inflației.
Fed a reiterat miercuri că va menține dobânda de politică monetară aproape de zero atât timp cât șomajul va rămâne la cote de peste 6,5%, iar inflația nu va depăși 2,5%.
În prezent, rata șomajului din SUA este de 7,8%, iar inflația anuală înregistrată în decembrie a stagnat la 1,7%, față de 2,1% în noiembrie.
Economia SUA a scăzut în ultimele trei luni de anul trecut cu 0,1% și a avut cea mai slabă performanță după perioada aprilie-iunie 2009, când se afla încă în recesiune, în urma reducerii cheltuielilor guvernamentale și a stocurilor companiilor, dar a crescut în 2012 cu 2,2%.