Prima pagină » Economic » Șeful JPMorgan, criticat într-un raport intern privind cazul „Balenei de la Londra”

Șeful JPMorgan, criticat într-un raport intern privind cazul „Balenei de la Londra”

Șeful JPMorgan, criticat într-un raport intern privind cazul
JPMorgan Chase va da publicitații în următoarele zile un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra", care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari băncii prin tranzacții neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticându-l pe directorul general Jamie Dimon.

JPMorgan Chase va da publicitații în următoarele zile un raport intern privind cazul „Balenei de la Londra”, care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari băncii prin tranzacții neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticându-l pe directorul general Jamie Dimon.

Ancheta a început în vara anului trecut, iar raportul final, care va fi evaluat în scurt timp de board-ul băncii, îl critică pe Jamie Dimon, unul dintre cei mai apreciați bancheri din SUA până la acest incident, deoarece nu a supravegheat riguros activitatea traderilor, potrivit unor surse apropiate situației, citate de Bloomberg.

Raportul îi atacă de asemenea pe fostul director financiar executiv al JPMorgan Doug Braunstein, precum și pe directorul executiv de investiții Ina Drew, șefa departamentului de trading din Londra unde au avut loc tranzacțiile păguboase.

Banca a înregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari în urma tranzacțiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase poziții atât de mari pe piață încât a fost poreclit de traderii concurenți „Balena de la Londra”.

Raportul întocmit în urma anchetei interne va fi prezentat marți consiliului de administrație, care va decide prin vot dacă documentele vor fi făcute publice, au afirmat sursele citate.

Contactați de Bloomberg, reprezentanții băncii au refuzat să comenteze informațiile.

Cazul este investigat separat și de Departamentul Justiției din SUA, de FBI și de comisia de reglementare a piețelor financiare.

Banca ar putea fi sancționată, în dosare separate, și pentru controale interne inadecvate împotriva spălării banilor.

La începutul acestui an, JPMorgan a convenit să plătească o amendă de 2 miliarde de dolari pentru a încheia mai multe anchete derulate în SUA privind abuzuri pe piața creditelor ipotecare.

Autor

Citește și