Proiectul exploatării gazelor naturale în perimetrul de mare adâncime din Marea Neagră este important nu numai pentru Românie, ci și pentru Uniunea Europeană, și poate contribuie la țintele tranziției energetice, consideră Alfred Stern, președintele Comitetului Executiv și directorul executiv al grupului austriac OMV, acționar principal al Grupului OMV Petrom, operator și deținător a jumătate din concesiunea perimetrului Neptun Deep, alături de Romgaz.
Grupul OMV a făcut eforturi intense în ultimii ani pentru a găsi alternative la importurile de gaze din Rusia iar, în acest sens, proiectul Neptun Deep din apele teritoriale ale României este pe drumul cel bun, a declarat, marți, Alfred Stern pentru agenţia de presă APA, citat de Agerpres.
„Obiectivul este ca noi să începem forajul în primul trimestru al anului viitor. Platforma de foraj Transocean este deja în drum spre Marea Neagră iar până în 2027 ar urma să înceapă producţia”, a precizat Alfred Stern.
Șeful OMV a subliniat că este absolut nevoie de gaze naturale ca tehnologie de legătură în tranziţia energetică, ceea ce face parte din strategia grupului austriac.
„Acesta un proiect cu adevărat important, nu numai pentru România, ci pentru UE în ansamblu. Acesta este cel mai mare proiect de dezvoltare a gazelor din UE-27. România poate deveni independentă şi chiar exportator de gaze”, a subliniat Alfred Stern, potrivit sursei citate.
Potrivit șefului OMV, proiectul Neptun Deep, spre deosebire de gazele lichefiate, are sens nu numai din punct de vedere al costurilor, ci şi din punct de vedere al mediului şi al eficienţei energetice.
Giganții OMV Petrom și Romgaz sunt parteneri în proiectul Neptun Deep, o investiție totală de 4 miliarde de euro, după ce producătorul român a preluat participația americanilor de la ExxonMobil.
OMV Petrom este deținută în proporție de 51,15% de compania-mamă din Austria, OMV Aktiengesellschaft, 20,69 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,39%) și fizice (3,75%), conform datelor oficiale la 30 iunie 2024.
Potrivit raportului la 9 luni transmis bursei de OMV Petrom, proiectul Neptun Deep: a progresat conform planului, iar construcția platformei de producție a avansat pe șantierele Saipem situate în Indonezia și Italia.
Potrivit raportului la 9 luni al Grupului OMV Petrom, inclusiv situațiile financiare neauditate preliminare consolidate simplificate la data de și pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2024, rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 4,8 mld lei, cu 23% mai scăzut, determinat în principal de mediul de piață mai slab și volatil și de intervențiile de reglementare, parțial compensate de performanța operațională bună și beneficiile din integrare.
„În primele 9 luni ale anului, cererea de pe piață pentru toate produsele noastre a fost ușor mai mare, cu prețuri volatile, în scădere pentru gaze naturale și energie electrică și cu marje de rafinare semnificativ mai mici. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale pentru această perioadă s-a ridicat la 4,8 miliarde lei, susținut de eficiența activităților noastre integrate, totuși afectate de un nivel ridicat al intervențiilor de reglementare în sectorul gazelor naturale și energiei. Contribuția la bugetul de stat a fost de 12,5 miliarde de lei, similară cu cea de anul trecut”, a transmis Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Am continuat să ne transformăm activitățile pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon, investițiile reflectând progresul strategiei noastre. Am avut investiții record pentru ianuarie – septembrie, de aproape 5 miliarde de lei, din care peste 40% sunt alocate unor proiecte strategice precum Neptun Deep, energie regenerabilă și electro-mobilitate”, a precizat șefa OMV Petrom.
Per ansamblu, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, OMV Aktiengesellschaft, a raportat un profit operaţional de 926 milioane de euro pentru trimestrul iunie-septembrie 2024, în scădere cu 36% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Profitul net atribuit acţionarilor a scăzut cu 49% în ritm anual, până la 241 milioane de euro. Vânzările grupului OMV AG au scăzut şi ele cu 9% în ritm anual în trimestrul al treilea până la 8,645 miliarde de euro, potrivit APA, preluat de Agerpres.
Alfred Stern, președintele Comitetului Executiv și directorul executiv al grupului austriac OMV / Sursa: OMV
Citiți și: