Prima pagină » Economic » Șeful RBS: Reputația băncilor a scăzut la un nou nivel minim

Șeful RBS: Reputația băncilor a scăzut la un nou nivel minim

Șeful RBS: Reputația băncilor a scăzut la un nou nivel minim
Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a deplâns, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, decăderea reputației industriei bancare, afirmând că a ajuns la "un nou minim", potrivit The Guardian.

Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a deplâns, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, decăderea reputației industriei bancare, afirmând că a ajuns la „un nou minim”, informează Mediafax, citând The Guardian.

RBS a concediat patru persoane implicate în scandalul privind manipularea indicelui de dobândă pe piața interbancară LIBOR. Decizia indică cel mai probabil că banca urmează să fie sancționată de autorități cu o amendă.

Scandalul LIBOR a condus la demisia conducerii băncii britanice Barclays, amendată cu 290 milioane lire sterline.

„Situația LIBOR este în atenția noastră și reprezină un memento dezolant privind pagubele pe care le pot cauza neregulile unor indivizi și sistemele inadecvate de control asupra reputației și asupra finanțelor”, a comentat Hester.

El a mai afirmat că reputația industriei bancare a decăzut la „un nou minim”.

„Este o situație pericloasă, deoarece încrederea clienților este o precondiție a succesului în sectorul bancar, necesar pentru stabilitate și creștere economică. Suntem într-o perioadă de judecată pentru industria bancară. Consecințele supra-extinderii din trecut sunt încă calculate, probabil va mai dura”, a arătat șeful RBS.

Banca a înregistrat în prima jumătate a anului pierderi de 1,5 miliarde lire sterline, față de 794 milioane lire în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost afectate de plăți de 125 milioane lire drept despăgubiri pentru clienții afectați în iunie de prăbușirea sistemelor informatice ale băncii. Un alt cost excepțional, de 1,3 miliarde lire, a fost nregistrat în urma amortizării daunelor plătite după vânzarea incorectă către mulți clienți a unor polițe de asigurare împotriva neplății creditului. Alte 50 milioane de lire au fost puse deoparte pentru compensarea firmelor mici care au cumpărat, fără să știe, asigurare împotriva variației dobânzilor.

RBS are cu 5.700 mai puțini angajați decât la jumătatea anului trecut.

Banca a fost naționalizată în 2009 de guvernul britanic, pe fondul crizei financiare mondiale. Statul deține 82% din titluri.

Scandalul LIBOR a reinflamat criticile dure aduse băncilor de opinia publică din Marea Britanie, profund nemulțumită după cheltuirea de zeci de miliarde de dolari din bani publici pentru a combate efectele crizei financiare de acum patru ani.

Citește și