Prima pagină » Economic » Semnalul de alarmă de la Bruxelles nu sperie guvernul de la București. Premierul, despre deficit: „Eurostatul a spus că este 3,2%. Am înțeles, și?”

Semnalul de alarmă de la Bruxelles nu sperie guvernul de la București. Premierul, despre deficit: „Eurostatul a spus că este 3,2%. Am înțeles, și?”

Semnalul de alarmă de la Bruxelles nu sperie guvernul de la București. Premierul, despre deficit: „Eurostatul a spus că este 3,2%. Am înțeles, și?
Cu un deficit bugetar de 3,2% din PIB în primul semestru, premierul Mihai Tudose nu pare a se impacienta că există riscul ca România să nu se încadreze, la finalul anului, în ținta de deficit de 3%. „Eurostatul a spus că este 3,2%. Am înțeles, și? Eu vă spun că 3,2% la jumătatea anului înseamnă sub 3% la sfârșitul anului", a spus șeful guvernului.

Optimismul lui Tudose este explicat chiar de el care susține că de acum încep „să se miște proiectele, încep să intre bani în economie”. 

„Întotdeauna primul semestru este mai prost decât ultimul. Începe cu iarna că nu se mișcă nimic. 3,2% de pe primul semestru, cel mai prost, este până la urmă o dovadă a gândirii pozitive pe care o avem și a angajamentului de a nu sări de 3%, eu spun că va fi chiar sub 3%. Că sunt pe piața românească tot felul de voci, în ghilimele… Eurostatul a spus că este 3,2%. Am înțeles, și? Eu vă spun că 3,2% la jumătatea anului înseamnă sub 3% la sfârșitul anului pentru acum încep să se miște proiectele, încep să intre banii în economie, pe marile proiecte. Au venit banii europeni, ceea ce în prima jumătate a anului nu au fost, deci sunt câteva argumente”, a spus premierul la Antena 3. 

Tudose susține că măsurile de disciplină economico-financiară vor duce la echilibrarea bugetului.

„Niște măsuri clare de disciplină economico-financiară vor duce în mod cert la echilibrarea bugetului și la ținut deficitul la 3%. Asta înseamnă o muncă mai intensă, mai asiduă a celor de la ANAF, pe disciplină financiară și în fapt a fost vorba și de o punere în practică a marilor probleme de investiții”, a mai spus el. 

România înregistrează cea mai mare creștere a deficitului bugetar din PIB în primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul trecut, de la 1,8% în trimestrul 4 din 2016 la 3,2% în trimestrul 1 din 2017 – calculat după standardele europene ESA – potrivit unui raport Eurostat publicat joi. 

Doar Franța înregistrează un deficit mai mare decât cel al României, de 3,3%.

În primul trimestru din 2017, rata deficitului guvernamental ajustat sezonier din PIB a rămas la 0,9% în zona euro, o scădere comparativ cu rata de 1,1% înregistrată în al patrulea trimestru din 2016. În UE, rata deficitului din PIB a rămas la 1%, în scădere față de trimestrul trecut.

În primul trimestru din 2017, venitul guvernamental total, în zona euro, a fost de 46,5% din PIB, o creștere comparativ cu al patrulea trimestru din 2016, când rata a fost de 46,3%. Totalul cheltuielilor guvernamentale, în zona euro, a fost de 47,4% din PIB. 

În UE, venitul guvernamental total a fost de 45,2% din PIB, în primul trimestru din 2017, față de 45,1% în al patrulea trimestru din 2016. Totalul cheltuielilor guvernamentale, în UE, a fost de 46,2% din PIB, față de rata de 46,3% în trimestrul trecut.

Autor

Citește și