„Inflația a fost premeditată de Dragnea! Toate analizele și comparațiile internaționale făcute de PSD+ALDE folosesc PIB nominal. Adică produsele și serviciile la prețurile de azi. Lumea civilizată și transparență se uită la PIB real, fără influența creșterii prețurilor. Asta este ce contează până la urmă. Ne interesează cum crește economia reală. În ceea ce privește PIB-ul, potențialul de măsluirea a cifrelor este enorm. Pentru a calcula PIB nominal nu folosim prețurile din economie pe care le măsoară cineva. NU. Deflatorul, dinamică prețurilor din economie, care este ESTIMAT. Acum sigur înțelegeți”, a scris, sâmbătă dimineața, Florin Cîțu, pe Facebook.
Senatorul PNL a atașat un grafic care prezintă evoluția, în paralel, din 1996 până în 2018, a PIB-ului nominal, care include deflatorul estimat, și cea a PIB-ului real.
„Sunt sigur că vedeți cum, în dictatura PSD+ALDE, PIB nominal începe să crească mai rapid, dar PIB real nu. Bineînțeles că PIB nominal este influențat de deflator care, în aceste zile, este exact cât vor Dragnea și Vâlcov (Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă – n.red.) să fie. Este clar pentru toată lumea acum că PSD+ALDE au premeditat explozia prețurilor în economie. Sunt mai multe motive, o să mai vorbim, dar unul dintre ele este acesta – umflarea PIB-ului, că să dea bine pe hârtie”, a mai susținut Cîțu.
Senatorul liberal, care a fost bancher, a comparat deflatorul din Grecia, de 0,5%, și cel din Portugalia, de 1,4%, cu acela de 6% din România.
„Acolo nu se măsluiesc datele. În România, la începutul anului, deflatorul era 2%, iar la sfârșitul anului a sărit la 6%. Dacă rămânea la 2%, PIB-ul nominal nu creștea încât să mențină deficitul bugetar sub 3% din PIB (un alt motiv)”, a explicat Cîțu.
Într-o postare anterioară, senatorul a prezentat un grafic conform căruia România are un PIB real, cel obținut prin eliminarea inflației, mai mic decât Grecia și Portugalia, în ciuda faptului că PIB-ul nominal arată că România a depășit cele două țări: 191 de miliarde de euro pentru Grecia, 183 de miliarde de euro pentru Portugalia și 149 de miliarde de euro pentru România.
„De aceea nu vor acești oameni să mă lase să verific cum au făcut estimările, cum au înregistrat execuția bugetară și cum au făcut rectificările. Toți știu că au falsificat datele în așa fel încât să dea bine în poză și atât”, a mai scris Cîțu.
Senatorul PNL a mai susținut că leul trebuia să se deprecieze și să elimine diferența de inflație, dar nu s-a depreciat.
„Ideea este că această deprecierea trebuie să aibă loc pentru a închide diferența dintre deflatorul din România și cel din UE. Leul urmează să se deprecieze…mult și repede. Deprecierea poate fi evitată pe termen mediu doar de recesiune și scăderea rapidă prețurilor”, a concluzionat Cîțu.