Proiectul, inițiat de deputații social democrați Florin Iordache, Marian Neacșu, Florin Pâslaru și Gabriel Vlase, a fost adoptat de plenul Senatului cu 67 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” și o abținere.
„Prezenta inițiativă legislativă vine atât în întâmpinarea mediului de afaceri din România cât și a populației active și propune o nouă reducere a cotei de contribuție de asigurări sociale de stat cu 2 puncte procentuale la angajator și cu 3 puncte procentuale la angajați”, explică inițiatorii în expunerea de motive.
Banii care rămân atât la angajator, cât și la angajat vor crește puterea de cumpărare și nivelul de trai și astfel va crește consumul, iar economia va crește, susțin inițiatorii.
De asemenea, inițiatorii mai spun că în acest fel va crește numărul locurilor de muncă și salariile, va crește baza de calcul a contribuțiilor, iar companiile vor investi în tehnologii noi și în producție, munca la negru va scădea.
„În anul 2014 Guvernul a luat măsura scăderii contribuției de asigurări sociale de stat datorate de angajator cu 5 puncte procentuale, măsură ce și-a dovedit din plin eficacitatea. Creșterea economică validată de instituțiile europene a putut fi posibilă și datorită creșterii productivității în mediul privat; în același timp, măsurile de relaxare a taxării muncii de care au beneficiat direct angajatorii pot fi recunoscute ca factori determinanți pentru starea pozitivă a economiei întrucât angajatorii au putut reinvesti fondurile disponibile”, potrivit expunerii de motive.
Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect.