Senzori de parcare. Review Directed 901U, un sistem pentru față cu patru celule și avertizare acustică

Publicat: 07 06. 2019, 16:27
Actualizat: 08 01. 2020, 20:27

Câteva zile mai târziu, însă, am lovit cu bara din față un stâlp scund din granit, pe care nu l-am văzut și care a lăsat două semne destul de vizibile. Incidentul s-a petrecut în timp ce parcam mașina, într-o zonă aglomerată din centrul Capitalei. De altfel, potrivit statisticilor, 40% dintre accidentele ușoare au loc în parcări.

Mașina, o Dacia Sandero II (facelift, fabricată în 2017), am cumpărat-o cu senzori de parcare pe spate și cu cameră pentru marșarier. Dealerul de la care am luat-o nu oferea, la momentul achiziției, și opțiunea pentru senzori de parcare pe față. După incidentul cu stâlpul, am decis să adaug și această componentă de siguranță. Am ales sistemul Directed 901U deoarece am dorit o soluție de la un producător de încredere.

PREZENTARE

Directed 901U sunt senzori de parcare pentru față universali, care pot fi instalați pe aproape orice model de autovehicul capabil să încorporeze o astfel de tehnologie.

Sistemul este compus din cele patru celule, două difuzoare, un buton de control, cablurile dedicate și o unitate centrală. Directed Electronics este un producător american de accesorii auto, cu o experiență de 37 de ani. Compania este cunoscută mai degrabă pentru mărcile de alarme Viper și Avital pe care le deține.

Montajul senzorilor durează câteva ore, iar în service-ul autorizat al distribuitorului este oferită și opțiunea vopsirii celulelor în culoarea dorită de client. Nu am dorit acest lucru, deoarece celulele de pe bara din spate nu sunt vopsite pe mașina mea, așa că am vrut să fie toate opt negre. Mai mult, senzorii Directed 901U sunt aproape identici cu cei montați din fabrică de Dacia.

Butonul prin care sunt controlați senzorii poate fi plasat oriunde pe bord sau pe consola dintre cele două scaune din față. Eu am ales cea de-a doua zonă, vizavi de brichetă/priza electrică.

PERFORMANȚĂ ȘI UTILIZARE

Există trei modalități de activare a senzorilor: la pornirea motorului, la apăsarea butonului de control/activare și la introducerea schimbătorului în marșarier. Atunci când senzorii sunt activați se aprinde un LED pe butonul de control.

Senzorii, în cazul meu, au fost setați să se dezactiveze automat după ce mașina depășește viteza de 20 de km/h. Pragul poate fi schimbat, în funcție de utilizator. Implicit este stabilit de producător la 15 km/h.

Dezactivarea senzorilor se face, de asemenea, în mai multe moduri: la apăsarea butonului de control, la 2 minute de la activare și după ce mașina depășește viteza de 20 de km/h. În acest caz, LED-ul de pe buton se stinge.

Senzorii folosesc un sistem de avertizare acustică în trei trepte, în funcție de distanța până la obstacol. Aceasta este:

– continuă, pentru obstacole apropiate de bara de protecție din față (distanță 0-31 cm, sunet „Biiiiiiiiiiiii…”),
– statică, pentru obstacolele aflate în zona intermediară (distanță 31-60 cm, sunet „Bi bi bi bi bi…”)
– dinamică, pentru obiectele îndepărtate (distanță 60-71 cm și de până la 100 cm pentru celulele centrale, sunet „Bi   Bi   Bi   Bi   Bi…”).

Sunetele sunt transmise prin intermediul celor două difuzoare, montate de o parte și de alta a bordului mașinii.

CONCLUZIE

Directed 901U este un sistem cu un raport calitate preț foarte bun. Produsul costă 499 de lei în magazinul distribuitorului autorizat Falcon Electronics, fiind mai ieftin decât soluții de la alți producători renumiți, precum Steel Mate (699 de lei) sau Meta, dar semnificativ mai scump decât senzorii din China.

Sistemul este unul precis și este produs de o marcă de încredere. Mai mult, a fost gândit pentru a funcționa în condiții extreme. Directed 901U rezistă la temperaturi cuprinse între  -40⁰C și 85⁰C. Folosesc senzorii de mai mult de șapte zile și până acum nu am avut niciun fel de neplăceri. Aceștia funcționează impecabil, iar precizia este ridicată.

PRO:

– Sistem precis

– Calitate ridicată a construcției

– Distribuitorul oferă posibilitatea vopsirii celulelor în culoarea dorită de client

CONTRA:

– Mai scumpi decât alte produse similare, de la companii din China