În 2016, la nivel monÂdial, consumaÂtoÂrii vor cheltui aproximativ 23.200 mld. dolari prin tranÂzacții de plată cu cardul și 22.600 miliarde de dolari sub formă de cash.
Reorientarea dinspre cash s-a reaÂliÂzat treptat în ultimii 20 de ani, potrivit lui Kendrick Sands, analist la Euromonitor.
Tehnologia a înlesnit accesul oaÂmeÂnilor din întreaga lume la servicii fiÂnanciare, arată Sands. În plus, guÂverÂnele mai multor țări chiar și-au încuÂrajat cetățenii să recurgă la plățile cu carÂdul și mobile în loc de numerar în înÂcerÂcarea de a combate activitățile ilegale.
Guvernul sud-coreean, de exemÂplu, a început să promoveze cardurile de credit în jurul anului 1997 în încerÂcarea de a stimula consumul în țară, potrivit The Economist.
În perioada 2015-2016, regiunea Asia-PaÂcific a înregistrat cea mai puterÂniÂcă creștere în ceea ce privește utiliÂzaÂrea cardurilor, regiuÂnea fiind urmată de America de Nord, releÂvă datele Euromonitor.
Plățile mobile s-au dezvoltat rapid în China, iar companiile fin-tech au deja un număr de clienți similar cu cel al prinÂciÂpalelor bănci ale țării, potrivit Citigroup.
Dezvoltarea segmentului carduÂriÂlor de debit reprezintă un alt factor din spatele declinului numeraÂrului înregistrat în ultimii ani. Gradul de utilizare a cardurilor de debit la nivel mondial a crescut cu aproximativ 8% din punct de vedere al cardurilor aflate în circulație în perioada 2015-2016. Din aceeași perspectivă utilizarea cardurilor de credit a avansat cu aproximativ 5% la nivel mondial.
Pentru unii, declinul cash-ului nu reprezintă o veste bună.