Sfatul guvernatorului BNR: „Dați credite în lei, dar cu ochii cât cepele”
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că în prezent există un exces de lichiditate pe piața internă ca urmare a intrărilor de capital.
„Avem un exces de lichiditate masivă pe piața internă. El se va diminua dacă nu vom mai avea intrări de capitaluri. O altă posibilitate esta ca băncile să prindă curaj să dea credite, cu ochii cât cepele. Nu le încurajăm să dea credite cu ochii închiși, dar să lucreze mai atent cu clienții și să sporească creditarea în moneda națională și să compenseze scăderea de credite în valută”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a spus că astfel s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este în exces, în special din cauza intrărilor de capital peste așteptări, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul că aceste intrări de bani au dus la o apreciere semnificativă a monedei naționale și la creșterea rezervei nete a băncii centrale cu două miliarde de euro, în condițiile efectuării unor plăți în contul datoriei externe a României.
Referitor la creditele în valută, guvernatorul a vorbit de o ” cădere masivă” a acestora. „Obsevăm o cădere masivă a creditului în valută. Nu l-am omorât niciodată. L-am descurajat. A apărut ca urmare a privatizării băncilor românești cu bănci din Occident. Era avantajos pentru banca mamă. Era avantajos pentru public să ia cu dobândă de 13% credit în valută când, din cauza inflației, creditul în lei avea o dobândă de 18%”, a explicat guvernatorul Băncii Centrale, care a precizat că BNR nu vede un risc legat de o eventuală revenire a creditului în valută pentru că avem un curs stabil.
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în ședința de politică monetară de luni să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, și să mențină ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele în valută și la 12% pentru lei.
Tăierea de dobândă era așteptată de o parte dintre analiști, după ce nivelul acesteia a fost menținut la ședința de politică monetară din iulie la 3,5%, fiind diminuate atunci ratele RMO pentru pasivele în valută ale instituțiilor de credit, de la 18% la 16%, și menținute cele în lei la 12%.
„În ședința din 4 august 2014, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,25% pe an de la 3,50% începând cu data de 5 august 2014”, potrivit unui comunicat al băncii centrale.