Prima pagină » Economic » Și computerul tău poate fi infectat. Peste un sfert din cele 6 milioane de PC – uri din România au fost sau sunt virusate

Și computerul tău poate fi infectat. Peste un sfert din cele 6 milioane de PC – uri din România au fost sau sunt virusate

Și computerul tău poate fi infectat. Peste un sfert din cele 6 milioane de PC - uri din România au fost sau sunt virusate
Mai mult de un sfert din cele 6 milioane de PC-uri și laptopuri din România au fost sau sunt infectate cu un virus, potrivit digi24.ro.

Specialiștii în securitate IT atrag atenția că utilizatorii români de calculatoare, între care și instituții ale statului, nu obișnuiesc să-și protejeze computerele personale. Zilnic au loc sute de mii de atacuri cibernetice, instituțiile de stat fiind frecvent ținta atacurilor informatice sau chiar de spionaj, scrie digi24.ro.

Peste un sfert din calculatoarele din România, mai exact 27 la sută din cele peste șase milioane de PC-uri și laptopuri au fost infectate cel puțin o dată cu un virus, potrivit estimărilor companiilor de specialitate.

Multe dintre sistemele de operare folosite de români nu au licență și nici sisteme de protecție împotriva virușilor.

„Sunt zilnic foarte multe atacuri. Vorbim, la nivelul populației în general, de milioane, milioane de calculatoare compromise. Nu de ieri de azi, ci de mai bine de un an de zile. Asta ne indică nouă faptul că cetățenii nu-și fac actualizările pentru sistemul de operare sau pentru aplicațiile pe care le rulează”, a declarat Augustin Jianu, director general CERT-RO, citat de digi24.ro.

„Utilizatorii încă se așteaptă ca atunci când se infectează o să observe imediat și o să rezolve problema chiar dacă au o soluție de securitate sau nu. În ziua de astăzi, problema nu mai este în felul următor. Virușii stau ascunși și tu ca utilizator chiar dacă ești infectat nu-ți vei da seama niciodată că există ceva în calculator”, a explicat Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT.

Cele mai periculoase sunt atacurile asupra computerelor instituțiilor statului, în special cele care au documente secrete despre securitatea națională. Octombrie Roșu a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României din ultimii 20 de ani. Hackerii au fost interesați de resursele naturale ale țării și au căutat documente legate de politica din Zona Mării Negre și cea economică.

Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat în ianuarie 2013, pentru Mediafax, că atacul cibernetic „Octombrie Roșu” mediatizat de către firma de securitate cibernetică Kaspersky a fost investigat de SRI încă din 2011, iar acesta a vizat accesul la rețele informatice de interes național și culegerea de „informații confidențiale”, nu clasificate.

Firma rusească Kaspersky a descoperit o operațiune de spionaj cibernetic de anvergură, care se desfășoară de 5 ani și care vizează în special instituții oficiale și diplomatice. În România, au fost vizate 4 instituții străine, conform Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT). Conform Kaspersky, în spatele acestei operațiuni s-ar afla hackeri de origine chineză, care au colaborat cu hackeri din Rusia.

 

Citește și