SIBCOIN, prima monedă locală din România. SIBIU se pregătește să devină Regiunea Europeană Gastronomică 2019
Moneda „Sibcoin” va fi lansată în data de 21 noiembrie, la București în cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai autorităților publice locale din România și persoane din industria HoReCa.
Sibiul va deveni astfel prima regiune din România care va pune în circulație o monedă locală.
Potrivit reprezentanților Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, această monedă „circulă într-o zonă geografică limitată și poate fi folosită doar în cadrul unei rețele locale/regionale de organizații”.
Potrivit Cobsorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019 beneficiile existenței unei monede locale sunt: „mediu de schimb pentru economia locală; sprijin direct pentru crearea de rețele locale integrate (producție, distribuție, vânzare); modalitate de a crea cerere directă suplimentară pentru producătorii locali mici, care nu au competența, experiența, finanțare, resurse pentru intrarea pe piață; impulsionează mica inițiativă antreprenorială; îmbunătățește accesul la piețe al micilor producători. Beneficii în „filosofia EU”: îmbunătățește mediile economice locale, asigură menținerea specificului local și regional, impulsionează folosirea mai bună, durabilă, a resurselor umane, materiale și imateriale ale unei comunități”.
„Moneda locală nu înlocuiește moneda națională, nu se află în competiție cu aceasta și nu este tranzacționată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară”, au decarat reprezentanții Consorțiului.
Sibcoinul va avea drept scop încurajarea schimburilor locale și construcția de rețele locale/regionale de producție si comerț și nci nu va pune în vreun fel în discuție folosirea monedei naționale oficiale, emisă de Banca Națională.
În lume există aproximativ 300 de monede locale sau regionale complementare, cum va fi și moneda locală a Sibiului, în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda sau Grecia.
Județul Sibiu a primit, în luna ianuarie 2017, titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, pe care îl va împărți cu Regiunea Egeea de Sud, din Grecia.