SIF Muntenia a cumpărat cu 33 de milioane de euro un pachet de 4% din acțiunile Băncii Transilvania
Potrivit portofoliului raportat pentru finalul anului trecut, SIF Muntenia mai deținea 0,21% din capitalul băncii.
Bank of Cyprus a vândut vineri pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro) aproape 10% din acțiunile Băncii Transilvania către SIF-uri, un alt cumpărător fiind SIF Moldova (SIF2), care a preluat 3,5% din titluri, în schimbul a 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro).
În urma operațiunii, participația SIF Moldova a crescut la 8,53% din acțiunile Băncii Transilvania.
Bank of Cyprus a vândut 9,99% din acțiunile Băncii Transilvania prin trei deal-uri realizate în ședința bursieră de vineri.
Bank of Cyprus a preluat 9,7% din acțiunile BT în 2009, pentru 58 milioane euro, iar în același an și-a majorat participația până aproape la 10%.
Cyprus Mail scria în luna septembrie că autoritățile române și cipriote anchetează preluarea a 9,7% din acțiunile Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus, în 2009, după apariția unor noi dovezi în acest caz, o delegație română urmând să se deplaseze în Cipru.
Deal-urile prin care a fost transferat pachetul de 9,99% din acțiunile Băncii Transilvania au fost realizate la ora 16:17, la prețul de 1,67 lei/acțiune, cu 7,73% sub ultima cotație de joi din piața principală, de 1,81 lei/acțiune.
La cotația la care au fost realizate deal-urile, Banca Transilvania este evaluată la 3,684 miliarde lei (826 milioane euro).
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a fost oprită mai mult de patru luni anul trecut, parte a unei restructurări a întregului sector bancar cipriot, una dintre condițiile impuse de statele zonei euro și FMI în schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a închis, conform planului, a doua mare bancă a țării, Cyprus Popular Bank, iar activele bune au fost preluate de către Bank of Cyprus.
Marfin Bank România a preluat anul trecut de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro și active brute de 82 de milioane euro.
Banca Centrală a Ciprului a aprobat în luna aprilie a anului trecut transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea și creditele de retail și pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanțul Marfin Bank, instituție de credit înregistrată în România și supravegheată de BNR.
Potrivit celor mai recente raportări, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este cel mai mare acționar al Băncii Transilvania, cu o participație de 14,61% din titluri. Printre acționarii semnificativi se regăsesc președintele Consiliului de Administrație al băncii, Horia Ciorcilă (5,06%), și International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.