Sindicaliștii RATB amenință cu proteste dacă vor fi disponibilizați 4.500 de angajați
Liderul sindical a declarat că 4.500 dintre cei 15.000 de angajați ai Regiei Autonome de Transport București (RATB) ar urma să fie disponibilizați, potrivit unor oficiali din Primăria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea funcționării regiei.
„Noi vom reacționa, în mod prompt, vom recurge la toate mijloacele de luptă sindicală, până la declanșarea grevei”, a spus Petrariu.
Președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a precizat că sindicaliștii de la metrou vor susține protestele colegilor din RATB prin declanșarea unei greve de solidaritate, care nu poate dura mai mult de o zi.
Ion Rădoi a precizat că disponibilizările de la RATB ar putea avea legătură cu transferul Metrorex la Primăria Capitalei, respectiv cu faptul că municipalitatea „ar încerca să facă loc angajaților de la metrou prin disponibilizările de la RATB”.
Reprezentanții sindicatului RATB au mai spus că municipalitatea intenționează să transforme regia de transport public în societatea comercială și au solicitat ca în acest caz să fie consultați, pentru a avea garanții că locurile de muncă nu vor fi puse în pericol.
Sindicaliștii RATB sunt nemulțumiți de finanțarea regiei, spuncând că subvențiile pe care le primește de la buget, pe lângă faptul că sunt reduse, nu vin la timp, ceea ce duce la existența unor probleme cu baza materială și parcul auto.
„Avem multe mijloace de transport trase pe dreapta pentru că nu avem fonduri pentru a le pune în trafic”, a spus Petrariu.
El a adăugat că nici măcar pentru asigurarea unor condiții de muncă normale nu sunt suficiente fonduri, precizând că la capăt de linie șoferilor nu li se poate asigura nici măcar apă sau toalete.
Vasile Petrariu a mai declarat că există un plan de investiții pentru anul 2012, însă până în prezent nu s-a primit niciun leu.
„Cerem primarului Sorin Oprescu o întrevedere, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, vom reacționa. Propunem înființarea unei comisii socio-profesionale la nivelul Primăriei Muncipiului București”, a precizat Vasile Petrariu.
Sindicaliștii de la metrou vor declanșa conflictul de muncă, ce poate merge până la grevă generală, dacă Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei fără asigurarea fondurilor necesare, a declarat, marți, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi.
Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că în cazul Metrorex, discuția avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depășit „zona de principiu”, precizând că statul va asigura în continuare subvenții și derularea investițiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.
Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea Primăriei odată cu Metrorex, intenția fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport.
Regia locală de transport funcționează deja în subordinea Primăriei Capitalei.