Soluția Guvernului pentru Pilonul II de pensii. Tudose: „Nu îl desființăm, nu îl asasinăm, nu îl schingium, dar va fi opțional”
„Ca să vă spun în premieră, cred că soluția spre care ne ducem este să anunțăm populația, în funcție de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toți la pilonul I… Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin ca randament”, a declarat premierul, la Digi24.
„Sunt trei variante: să lăsăm lucrurile așa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de administratorii privați ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat. Varianta a doua: să diminuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I. Varianta a treia: opțional. Se fac calcule. Săptămâna viitoare vom avea simulările conmplete și vom lua o decizie”, a declarat premierul, la RTV.
Declarațiile veneau la scurt timp după ce vicepremierul Marcel Ciolacu, anunțase că Guvernul va lua o decizie în privința Pilonului II, întrucât analizele ASF și ale ministerului de Finanțe au evidențiat „cifre îngrijorătoare”. Vicepremierul a declarat că Guvernul nu are o problemă cu banii, iar discuția privind pilonul II de pensii a pornit de la ASF.
„Nu Guvernul României a pornit această discuție, și nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânșii urmăresc cifrele. Din cifre au ieșit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desființarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetățenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului.
În replică, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) i-a cerut premierului să publice analiza făcută de Ministerul Finanțelor din care rezultă că sunt „cifre îngrijorătoare” în cazul Pilonului II de pensii.
De asemenea, APAPR a solicitat o întrevedere cu șeful guvernului pentru a discuta rezultatele acestei analize.
„În dorința de a reprezenta și a proteja interesele tuturor părților implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public prim-ministrului, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autoritățile statului precum și impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanți unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenței și dialogului, rugăm să fie data publicității această analiză”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de APAPR.
„Nu Guvernul României a pornit această discuție, și nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânșii urmăresc cifrele. Din cifre au ieșit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desființarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetățenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, la rândul ei, că Pilonul II de Pensii este solid, cu randamente pozitive, reflectate și de analiza evoluției pieței pensiilor private la 30 iunie 201. Cu câteva zile înainte, ASF susținea că „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți”.
„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, se arată în comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară.
Ce comisioane au luat administratorii pilonului II
Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), în cei 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde de lei, diferența până la activele nete de 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanților români.
„Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”. În plus, potrivit calculelor Asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România. „Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țara”, mai arată asociația.
Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informațiilor publice, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeași perioadă (iunie 2016 – iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%. „Acest nivel de eficiență se datorează și investițiilor importante făcute de administratori în infrastructura sistemului și în asigurarea respectării celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participanților. În marea majoritate a cazurilor, aceste investiții nu au fost încă recuperate, dar administratorii au înțeles încă de la început faptul că sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Întârzierea recuperării investițiilor inițiale a venit și pe fondul abaterii de la calendarul inițial de creștere a contribuției”, precizează APAPR.
Astfel, comisionul mediu reținut de companiile care administrează pensiile private obligatorii s-ar ridica la sub 1% din cele 35 de miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), adică la aproximativ 77 de milioane de euro, pentru perioada iunie 2016-iunie 2017.
APAPR mai arată că în România se regăsesc costurile de administrare printre cele mai mici din Uniunea Europeană. „Din toate evaluările interne și la nivelul Uniunii Europene (de exemplu, studiul european independent realizat de Federația Asociațiilor Consumatorilor de Produse Financiare – Better Finance), nivelul costurilor administrării Pilonului II în România se numără printre cele mai scăzute din UE, în contextul celor mai bune performanțe financiare”, arată APAPR.