Soluție de compromis la summitul COP28 / Mai multe țări și organizații consideră insuficiente angajamentele climatice
Națiunile participante la Conferința ONU pe tema schimbărilor climatice au ajuns, miercuri, la un acord care prevede ”tranziția de la combustibilii fosili”, o soluție de compromis considerată insuficientă de multe state și organizații, care cereau angajamente clare de eliminare a emisiilor poluante.
Statele sunt îndemnate ”să acționeze în sensul obținerii, la nivel mondial, a triplării capacităților de energie regenerabilă și dublarea progreselor pentru eficiență energetică până în 2030. Lista include și accelerarea eforturilor spre reducerea utilizării energiei generate prin cărbuni, eliminarea subvențiilor privind carburanții fosili ineficienți și alte măsuri care să stimuleze tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil, prin continuarea deschiderii drumului de către țările dezvoltate”, arată Declarația finală a Conferinței Părților asociate Convenției ONU privind Schimbările Climatice, desfășurată în Dubai (Emiratele Arabe Unite).
Cele aproape 200 de state participante au creat un Fond internațional pentru ajutarea națiunilor sărace care se confruntă cu dezastre climatice. Până acum, acest Fond a primit angajamente în valoare de 700 de milioane de dolari.
Pe fondul disputelor, din Declarația finală au fost excluse referirile la eliminarea combustibililor fosili, din cauza opoziției statelor producătoare de petrol și gaze, un grup coordonat de Arabia Saudită.
Emiratele Arabe Unite, gazda evenimentului, au salutat rezultatul. ”Printr-o referire fără precedent la tranziția de la combustibilii fosili, consensul obținut creează o modificare de paradigmă care are potențialul de a redefini economiile noastre. Am creat o premieră”, a anunțat Guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Națiunile Unite și mai multe țări admit că rezultatul Conferinței este sub așteptări
”Chiar dacă nu am întors pagina combustibililor fosili la Dubai, acest rezultat este începutul sfârșitului. Acum, toate guvernele și companiile trebuie să transforme aceste angajamente în rezultate concrete în economia reală, fără întârzieri”, a cerut Simon Stiell, secretarul executiv al ONU privind Schimbările Climatice.
John Kerry, emisarul SUA privind Clima, a admis că declarația nu corespunde așteptărilor, dar a subliniat că acordul transmite ”un mesaj puternic”.
China a îndemnat ”națiunile dezvoltate” să deschidă drumul în tranziția spre energii ecologice. ”Este regretabil că nu au fost luate în considerare atât de multe preocupări importante ale națiunilor aflate în dezvoltare”, a declarat un oficial chinez, citat de postul de televiziune BBC.
Organizația Greenpeace a atras atenția că noul acord nu va permite o tranziție ecologică ”rapidă și corectă”.
Foto: Profimedia
Citește și: