Prima pagină » Economic » Soluție de finanțare pentru o companie aeriană din România. Se urmărește despăgubirea pentru daunele suferite ca urmare a crizei sanitare

Soluție de finanțare pentru o companie aeriană din România. Se urmărește despăgubirea pentru daunele suferite ca urmare a crizei sanitare

Soluție de finanțare pentru o companie aeriană din România. Se urmărește despăgubirea pentru daunele suferite ca urmare a crizei sanitare
Polonia a suspendat cursele aeriene din România în 2 septembrie (FOTO: Pixabay / caracter ilustrativ)

Executivul de la Bruxelles a aprobat o garanţie românească pentru împrumuturi în valoare de 62 de milioane de euro, destinată despăgubirii Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19.

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o garanţie românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane de euro (aproximativ 301 milioane de lei), în favoarea companiei aeriene (…)”.

„Prin această măsură se urmăreşte despăgubirea companiei aeriene pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum şi acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidităţi în favoarea companiei.

„Măsura a fost aprobată parţial în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi parţial în temeiul Orientărilor din 2014 ale Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvare şi restructurare”, se precizează într-o informare a Comisiei Europene (CE).

Garanția pentru împrumuturi va acoperi o parte din nevoile urgente ale companiei

Potrivit precizărilor Margrethei Vestager, vicepreşedinte executiv, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, garanţia îi va oferi companiei aeriene citate resursele necesare pentru a acoperi o parte din nevoile urgente şi imediate de lichidităţi cu care se confruntă.

General vorbind, Vestager a subliniat că sectorul aviaţiei a fost grav afectat de pandemia de COVID-19, iar această garanţie pentru împrumuturi în valoare de 62 de milioane de euro îi va permite României să despăgubească parţial firma amintită pentru daunele suferite ca urmare a crizei sanitare.

„Se vor evita astfel perturbările pentru pasageri şi se va asigura conectivitatea regională, în special pentru numărul semnificativ de cetăţeni români care lucrează în străinătate şi pentru numeroase mici întreprinderi locale care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o reţea de rute dezvoltată pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestora.

Continuăm să lucrăm cu statele membre pentru a discuta posibilităţile existente şi a găsi soluţii viabile pentru a conserva această parte importantă a economiei, în conformitate cu normele UE”, a adăugat Margrethe Vestager.

Compania aeriană avea nevoie de ajutor încă de anul trecut

Blue Air îndeplinea condiţiile pentru a fi considerată o întreprindere aflată în dificultate la 31 decembrie 2019, înainte de pandemia de COVID-19. Mai precis, compania înregistra pierderi din cauza investiţiilor ample pe care le-a întreprins începând din 2016 pentru a-şi îmbunătăţi reţeaua de rute.

Executivul european a precizat, în acest context, că firma redevenise profitabilă în 2019 şi la începutul anului 2020. Cu toate acestea, ca şi în cazul altor companii din sectorul aviaţiei, și această firmă a înregistrat pierderi semnificative din cauza pandemiei de COVID-19 şi a restricţiilor de călătorie pe care guvernul României şi alte guverne au fost nevoite să le impună pentru a limita răspândirea virusului.

Țara noastră a notificat CE o măsură de ajutor în valoare de 62 de milioane de euro, menită să sprijine compania amintită anterior, compensând-o pentru pierderile cauzate direct de pandemia de COVID-19 şi oferindu-i resursele necesare pentru a-şi acoperi nevoile urgente şi imediate de lichidităţi până în ianuarie 2021.

Vocile oficiale ale CE au precizat că această sumă va fi alocată după cum urmează: aproximativ 28 de milioane de euro (circa 137 de milioane de lei) garanţie publică menită să despăgubească Blue Air pentru daunele cauzate direct de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile de călătorie introduse de România şi de alte ţări de destinaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie 2020-30 iunie 2020 şi aproximativ 34 de milioane de euro (circa 164 de milioane de lei) ajutor pentru salvare sub forma unei garanţii publice asociate unui împrumut destinat să acopere parţial nevoile de lichidităţi acute cu care se confruntă Blue Air din cauza pierderilor mari din exploatare pe care le-a suferit în urma pandemiei de COVID-19.

Citește și