În prezent, existența mai multor mici proprietăți intercalate între suprafețe agricole mari face imposibilă lucrarea pământului fără costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de îngrășăminte și substanțe fitosanitare, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) propune o nouă metodă de comasare a acestor terenuri, cu respectarea dreptului de proprietate și folosință.
„Asta înseamnă că fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziția micilor fermieri sau proprietarilor suprafețe mai mici un teren la limita exploatației sale, în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului”, precizează oficialii organizației de agricultori din România.
Ei susțin că, prin acest schimb de terenuri, nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce „ar permite exploatarea agricolă în condiții de maximă eficiență”.
În prezent, intercalarea parcelelor pe suprafețe mai mari de teren generează totodată problema imposibilității construirii unui sistem de irigații, „mai mult decât necesar în condițiile schimbărilor climatice”.
„LAPAR consideră că un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din România.
„Ținem să mai precizăm că actuala structură a proprietății agricole în România constituie o piedică în realizarea viitoarelor obiective de mediu și climă ce vor fi impuse prin noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, în discuție la această oră.
„O reală comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generând suprafețe mari de lucru, va permite în mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu creșterea profitabilității pentru fermieri și pentru țară”, susțin fermierii din LAPAR.
Potrivit precizărilor liderilor LAPAR, demersul vizat se vrea începutul unei dezbateri publice naționale, fără ca propunerea să fie gândită a afecta deloc existența și situația fermelor mici și mijlocii din România.
„LAPAR afirmă clar că nu este o propunere îndreptată împotriva cuiva, ci o chemare la discuții care să permită creșterea profitabilității agriculturii din România, la toate nivelurile”, afirmă cei din organizația de fermieri.
Conform datelor INS și ale Eurostat, la ora actuală, în România există cel mai mare număr de ferme din spațiul comunitar – 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din blocul comunitar (UE27).
Un procent de 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de cinci hectare. Ca atare, în acest context se poate vorbi de gospodării țărănești, de subzistență.
„Amplasarea fizică a acestor suprafețe, de multe ori intercalate între proprietăți mai mari, duce la fragmentarea suprafețelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafețe mai mari, după principii de rentabilitate economică și cu respectarea normelor europene în domeniu”, au conchis cei din LAPAR.