Șomajul din Spania a crescut în trimestrul al doilea la 24,6%, cel mai ridicat nivel din istoria democratică a țării, după ce guvernul condus de premierul Mariano Rajoy a introdus măsuri de austeritate și a înlesnit legislația privind concedierile pentru a încuraja angajările, informează Mediafax, citând Bloomberg.
În primul trimestru, rata șomajului era de 24,4%.
Noul nivel al indicatorului, comunicat vineri de institutul de statistică de la Madrid, reprezintă cel mai ridicat șomaj din 1976, anul morții dictatorului Francisco Franco, când țara a început tranziția către democrație.
Rajoy încearcă să reducă deficitul bugetar uriaș și să introducă reforme în economie, care trece prin cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani, tot mai profundă de la un trimestrul la altul.
Spania a încheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 91,3 miliarde euro, reprezentând 8,5% din PIB, în timp ce datoria publică totaliza 735 miliarde euro, aproape 70% din PIB.
Scorul Partidului Popular, aflat la putere, este în cădere liberă în sondaje din cauza măsurilor de austeritate și deciziei de a înlesni concedierile, care nu și-au atins scopul, de a reduce costurile de finanțare. Guvernul spaniol plătește o dobândă de peste 7% pentru a împrumuta bani cu scadența la 10 ani, nivel la care Grecia, Portugalia și Irlanda au solicitat ajutoare externe.
Reforma legislației muncii, care a „ieftinit” concedierile, a avut rolul de a reduce șomajul prin încurajarea angajărilor. Mai multe companii au anunțat concedieri de la introducerea noilor reguli.