Șomer de lux. Un director al unei companii din București a rămas șomer. Ce indemnizație a primit
Cea mai mare indemnizație de șomaj, de 7.103 lei lunar, a revenit unui fost director general al unei societăți comerciale din Capitală. Totodată, un șef serviciu din Brașov, ajuns șomer, a încasat lunar 5.299 de lei, iar un fost director de bancă, aflat în aceeași situație, a primit anul trecut 4.755 de lei lunar.
Alți șapte șomeri au beneficiat de indemnizații de șomaj de peste 3.000 de lei.
Astfel, unui fost manager din Capitală i-a revenit o indemnizație de șomaj de 3.824 de lei, un fost director de societate comercială din Vrancea a primit 3.688 de lei, un director general/director general adjunct bancă/societate de leasing din București rămas fără loc de muncă a încasat 3.685 de lei. De asemenea, un contabil-șef din București a primit lunar o indemnizație de șomaj de 3.518 de lei, un manager de proiect, tot din Capitală, a beneficiat de o indemnizație de șomaj în valoare de 3.468 de lei, un fost manager ieșean a încasat lunar 3.340 de lei, în timp ce un alt manager de proiect din București a primit 3.149 de lei.
În anul 2013, cea mai mare indemnizație de șomaj a fost de 5.755 de lei și a fost plătită unei persoane din județul Botoșani care a ocupat un post de director adjunct la o societate comercială. De asemenea, în 2013, au fost în plată alte 14 indemnizații de peste 3.000 de lei, nouă dintre acestea în București.
Potrivit articolului 39 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, modificată și completată, indemnizația de șomaj se acordă, pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare.
Astfel, indemnizația de șomaj se acordă timp de șase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, nouă luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani și 12 luni pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
În funcție de stagiul de cotizare, persoanele care intră în șomaj pot primi o indemnizație echivalentă cu 75 la sută din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin un an, sau suma rezultată din calcularea a 75 la sută din indicatorul social de referință la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, astfel: trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani, cinci la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani, șapte la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani și 10 la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.