Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a precizat că deocamdată DNA nu a răspuns solicitării adresate de Corpul de Control al Ministerului.
„Domnul Dorobanțu este desemnat în conformitate cu ordonanța 109/2011 (privind guvernanța corporativă n.n.), este manager privat. (…) Am verificat îndeplinirea obligațiilor ca manager privat și le-a îndeplinit. Eu trebuie să procede în mod legal”, a răspuns Șova întrebat dacă intenționează să îl schimbe pe Valentin Dorobanțu de la conducerea CFR Călători.
Șova a menționat că a citit pe un site de presă electronică mai multe anchete cu privire la Valentin Dorobanțu, dar că nu poate lua decizii în baza unor anchete jurnalistice.
„Eu verific. Eu trebuie să am faptă, document constatator, sancțiune, măsură. Toate aceste companii care au management privat sunt urmărite, nu putem să dăm afară pentru că vrem noi. Merge Corpul de Control acolo și verifică tot. Domnul Dorobanțu nu este numit de ministru, îl alege consultantul. Ca să îl dai afară, trebuie să îl dai afară respectiv o ordonanță de urgență. Trebuie să existe începerea urmării penale. Am cerut informație în scris, încă nu am primit răspuns”, a declarat Dan Șova.
El a dezvăluit faptul că directorul general al CFR Călători are prevăzută în contract o clauză de reziliere a contractului în valoare de 120.000 de euro „dacă îl dai afară indiferent din ce motiv”.
Gândul a scris în septembrie anul trecut că CFR Călători a cumpărat piese pentru locomotive diesel electrice în valoare de 1,7 milioane de dolari de la un offshore din Panama cu un capital social de 1.000 de dolari.
CA-ul CFR Călători, din care face parte și Valentin Dorobanțu, a fost numit în martie 2013, în timpul mandatului fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.