Prima pagină » Economic » Spania anunță reforme ambițioase pentru protejarea sistemului bancar

Spania anunță reforme ambițioase pentru protejarea sistemului bancar

Spania anunță reforme ambițioase pentru protejarea sistemului bancar
Guvernul spaniol obligă băncile să majoreze provizioanele pentru împrumuturile imobiliare cu 30 de miliarde de euro și va angaja două firme de audit pentru evaluarea activelor instituțiilor de credit, într-o a patra încercare de asanare a sistemului financiar

Guvernul spaniol obligă băncile să majoreze provizioanele pentru împrumuturile imobiliare cu 30 de miliarde de euro și va angaja două firme de audit pentru evaluarea activelor instituțiilor de credit, într-o a patra încercare de asanare a sistemului financiar, relatează Bloomberg, conform Mediafax.

Băncile trebuie să crească provizioanele pentru împrumuturile imobiliare care sunt încă performante la 30%, de la 7% în medie, a declarat ministrul Economiei, Luis de Guindos. Guvernul va forța totodată toate băncile să scoată toate activele imobiliare deținute din balanța contabilă, astfel încât să poată fi vândute.

„Planul are rolul să confere credibilitate și încredere sistemului financiar, să permită reluarea creditării și vânzarea proprietăților imobiliare la prețuri rezonabile”, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria într-o conferință de presă susținută după o ședință de guvern pentru aprobarea măsurilor.

Noul plan face parte din eforturile premierului Mariano Rajoy de a elimina temerile legate de pierderile ascunse ale băncilor, care au urcat costurile de finanțare ale țării.

Spania a anunțat miercuri naționalizarea Bankia, a patra mare instituție de credit a țării, cu cele mai mari dețineri de active imobiliare din țară, încercând să risipească temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani după ce sectorul a fost puternic lovit de prăbușirea pieței construcțiilor.

„Toate planurile anterioare au fost anunțate cu mare pompă, dar în final nu au fost credibile. Trebuie să reușească de această dată”, a declarat Javier Diaz-Gimenez, profesor de economie la școala de afaceri IESE din Madrid a Universității Navara.

Băncile au fost deja obligate de guvern, în februarie, să pună deoparte 53,8 miliarde de euro, pentru acoperirea costurilor și necesarului de capital.

Citește și