Spania se consideră o economie prea mare pentru a beneficia de un program de salvare

Publicat: 05 06. 2012, 17:03
Actualizat: 05 06. 2012, 17:03

Spania „nu poate face obiectul unui program de salvare” din cauza dimensiunii economiei, potrivit autorităților de la Madrid, care admit totuși că tensiunile extreme cu care se confruntă îi blochează accesul pe piețele financiare, transmite AFP.

Economia Spaniei este a patra ca mărime din zona euro, reprezentând 12% din PIB-ul total al regiunii, comparativ cu 6% în cazul Irlandei, Portugaliei și Greciei luate la un loc.

Planurile de salvare a acestor țări au constat în 85 miliarde de euro, 78 de miliarde de euro, respectiv 292 miliarde de euro, ceea ce arată că susținerea Spaniei ar costa mult mai mult.

De când Bankia, a treia mare bancă spaniolă în funcție de active, a cerut un sprijin financiar de 23,5 miliarde de euro, Spania se află în centrul atenției piețelor financiare, investitorii fiind îngrijorați că țara nu va putea să își respecte singură obligațiile financiare și va fi nevoită să ceară ajutor extern.

„Nu va fi cazul (unei astfel de cereri n.r.) între altele pentru că Spania nu poate, tehnic, să facă obiectul unei salvări”, a afirmat ministrul pentru Buget, Cristobal Montoro.

Ministrul recunoaște amploarea turbulențelor financiare actuale, reflectate de prima de risc a obligațiunilor spaniole față de cele germane, care arată că piețele nu sunt deschise pentru Spania.

Declarațiile lui Montoro sunt îngrijorătoare, cu două zile înaintea unei emisiuni de obligațiuni, în mare parte pe termen de 10 ani, prin care guvernul de la Madrid speră să atragă până la 2 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, a reiterat pe de altă parte un masaj optimist în fața jurnaliștilor, afirmând că „Spania este în fruntea eforturilor de reformă ale statelor UE, care au început să fie recunoscute la nivel mondial”.

„Pentru a realiza ceea ce suntem pe cale să facem în Spania, echilibrarea bugetului, revenirea la stabilitate bugetară prin modificarea Constituției, însănătoșirea sectorului bancar, îmbunătățirea relațiilor de muncă, nu avem nevoie de un ajutor extern”, a spus Montoro.

El a arătat că Spania nu are nevoie de așa ceva, ci de mecanisme permanente de integrare europeană.

„Înțelegem că viitorul nostru este în Europa, în euro. Trebuie să ne concentrăm clar pe faptul că instituțiile europene iau deciziile”, a continuat Montoro.

Autoritățile de la Madrid pledează pentru ca viitorul Mecanism European de Stabilitate (MES) să fie autorizat să recapitalizeze direct băncile spaniole, spre deosebire de un plan de salvare care ar pune țara sub tutela instituțiilor internaționale.

În acest scop, Spania este gata să cedeze o parte din suveranitate, în special în domeniul bugetar, a indicat sâmbătă premierul Mariano Rajoy, care a cerut o „autoritate bugetară europeană” care să aibă un control centralizat al finanțelor europene.