Spania va primi un împrumut de 30 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor
După reuniunea de la Bruxelles de luni seara, miniștrii de Finanțe din zona euro au convenit să acorde Spaniei un împrumut de 30 de miliarde de euro, pentru recapitalizarea băncilor cu probleme, scrie Der Spiegel, în ediția sa online.
Sesiunea de discuții al Eurogroup-ului, grupul de lucru al miniștrilor Finanțelor din zona euro, s-a prelungit timp de nouă ore. Într-o teleconferință din 9 iunie miniștrii de Finanțe din zona euro au căzut de acord asupra unui împrumut destinat Spaniei, în valoare totală de 100 de miliarde de euro, pentru sprijinirea băncilor spaniole cu probleme de capitalizare.
Luni seara miniștrii de Finanțe au adoptat o declarație de intenție în acest sens, urmând ca împrumutul pentru Spania să fie aprobat la viitoarea întrunire a grupului, programată pe 20 iulie. Atât timp cât suma exactă de care au nevoie băncile spaniole nu este încă foarte clară, grupul miniștrilor de finanțe a luat în discuție acordarea unui sprijin total în valoare de 100 de miliarde de euro.
Astfel, o primă tranșă de 30 de miliarde de euro ar putea fi transferată Spaniei până la sfârșitul lunii iulie. Mai înainte însă împrumutul ar trebui să fie aprobat și de băncile naționale și guvernele statelor din zona euro, inclusiv de către Bundestag.
În plus, membrii Eurogroup au agreat să facă unele concesii guvernului de la Madrid în ce privește măsurile de austeritate. În primăvară, ținta pentru deficitul bugetar al Spaniei a fost ajustată de la 4,4 la sută din PIB, la 5,3 la sută din PIB.
În prezent valoarea a fost din nou revizuită, avându-se în vedere un deficit de 6,3 la sută până la sfârșitul anului. Spania trebuie să ajungă până la sfârșitul lui 2014 sub limita stabilită de UE pentru deficitul bugetar de 3 la sută, cu un an mai târziu decât se stabilise inițial.
Un alt subiect discutat îndelung la întrunirea de la Bruxelles a fost legat de autoritatea de supervizare a sistemului bancar din Europa.
Rezoluția summit-ului UE arată că o „supervizare efectivă” trebuie stabilită înainte ca băncile să poată primi banii direct din partea Mecanismului European pentru Stabilitate. Wolfgang Schäuble, ministrul de Finanțe al Germaniei, a precizat că acest nou instrument nu va fi operațional la timp pentru Spania. „Este nevoie de timp”, a spus el. Comisia Europeană intenționează să prezinte propunerile înainte de viitoarea reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro.
Situația din Grecia și Cipru, în atenția miniștrilor de finanțe
„Troica” formată din Comisia Europeană, BCE și FMI au prezentat rapoartele privind Grecia și Cipru. În ce privește Grecia, rezultatul a fost a fost unul negativ. Guvernul elen a ignorat eforturile în direcția reformei din lunile de dinaintea alegerilor parlamentare din 17 iunie.
În prezent sunt discuții dacă cerințele de austeritate ar trebui relaxate și pentru Grecia, așa cum s-a procedat în cazul Spaniei.
Referitor la Cipru, în urmă cu două săptămâni acest stat a devenit cel de-al cincilea din zona euro care a solicitat asistență de la fondul de salvare. Spre deosebite de Spania, care va primi împrumut doar pentru recapitalizarea băncilor, în cazul Ciprului va fi vorba de un program ca și în situația Greciei, Portugaliei și Irlandei. În schimb, autoritățile din Cipru vor fi nevoite să ia măsuri de reformă economică și socială. Este încă prea devreme pentru a decide cu privire la Grecia sau la Cipru, a declarat Schäuble, adăugând că deciziile nu vor fi luate înainte de septembrie, cel mai devreme.