Spațiile comerciale stradale, de peste trei ori mai scumpe în București decât din alte orașe mari
Chiriile spațiilor comerciale stradale din centrul București ajung și la 58 de euro/mp/lună, cum este cazul unui spațiu de pe Bulevardul Magheru, în condițiile în care în provincie maximul este de circa 20 de euro pe metru pătrat pe lună, potrivit unei analize a Imobiliare.ro.
Analiza are la bază ofertele listate pe site-ul Spatiicomerciale.ro, proiectul online specializat pe segmentul comercial, lansat în acest an de portalul Imobiliare.ro.
„Mai mult decât orice alt sector al pieței imobiliare, segmentul spațiilor comerciale este deosebit de susceptibil la factorul localizare, ca urmare a dependenței vânzărilor de traficul pietonal. Astfel, deși situate teoretic în aceeași zonă, două proprietăți pot avea prețuri extrem de diferite, în funcție chiar de pe ce parte exactă a străzii sunt amplasate”, au declarat autorii studiului.
Astfel, în zona centrală a Bucureștiului, spații comerciale situate pe străzi secundare pot fi închiriate și cu 20 de euro pe metru pătrat pe lună.
Pe marile artere comerciale însă, prețurile pornesc de la circa 50 de euro pe metru pătrat pe lună. Pe Bulevardul Magheru, spre exemplu, proprietarul unui magazin de 20 de metri pătrați situat la parterul blocului Eva cere 58 de euro pe metru pătrat, respectiv 1.160 de euro pe lună. Pe Calea Victoriei, un spațiu de 560 de metri pătrați amplasat chiar lângă Teatrul Odeon poate fi închiriat cu 50 de euro pe metru pătrat (un total de 28.000 de euro pe lună). Pe Calea Dorobanților, o suprafață de 98 de metri pătrați aflată la parterul unui bloc de apartamente poate fi închiriată cu aproape 55 de euro pe metru pătrat, respectiv circa 5.370 de euro pe lună.
După Capitală, pe al doilea loc în topul orașelor cu cele mai mari chirii practicate în zonele centrale se situează Timișoara. Aici, prețurile cerute de proprietari pornesc de la 18-20 de euro pe metru pătrat. Astfel, o suprafață de 100 de metri pătrați situată la parterul unui bloc de apartamente costă 20 de euro pe metru pătrat, respectiv 2.000 de euro pe lună.
În Brașov, un spațiu comercial de 200 de metri pătrați situat în zona 15 Noiembrie are un preț cerut de 17 euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un total de 3.400 de euro pe lună. Proprietatea dispune și de un teren de 200 de metri pătrați, destinat parcării și teraselor.
În Cluj-Napoca, în zona Republicii, un magazin de 45 de metri pătrați poate fi închiriat cu puțin peste 12 euro pe metru pătrat, respectiv aproape 550 de euro pe lună. Proprietatea face parte dintr-o vilă. În Iași, un spațiu stradal de 223 de metri pătrați are un preț cerut de 10 euro pe metru pătrat, adică 2.230 de euro pe lună.
Constanța se situează pe ultimul loc în rândul orașelor analizate la capitolul cele mai mari chirii. În orașul de la malul mării, un spațiu de 140 de metri pătrați situat la parterul unui bloc nou (în apropiere de Bulevardul Tomis) poate fi închiriat cu 7,5 euro pe metru pătrat, respectiv 1.050 de euro pe lună. Proprietatea este în curs de finisare, urmând a fi finalizată în luna mai 2013.