Specialiști BCE: Competitivitatea ZONEI EURO, afectată de tarifele mari la energie și de fragmentarea sistemului internațional

Specialiști BCE: Competitivitatea ZONEI EURO, afectată de tarifele mari la energie și de fragmentarea sistemului internațional
Publicat: 24/09/2024, 07:30

Tarifele mari la energie și vulnerabilitatea la șocurile generate de fragmentarea sistemului comercial internațional din cauza tensiunilor geopolitice afectează competitivitatea externă a zonei euro, atrag atenția experți din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru reforme structurale și pentru dezvoltarea segmentelor comerciale comunitare.

”Exportatorii din zona euro au traversat o perioadă dificilă de la începerea pandemiei și au pierdut competitivitatea în comerțul mondial. În ultimele două decenii, zona euro s-a confruntat cu un declin gradual al cotelor de piață pe plan mondial. Traiectoria descendentă nu este unică în zona euro: și alte economii avansate au pierdut cote de piață în ultima perioadă, în contextul în care economiile emergente au devenit mai integrate în comerțul global”, afirmă experții BCE Michael Fidora și Vanessa Gunnella, într-un Raport de evaluare despre ”Provocări trecute și viitoare asupra competitivității externe în zona euro”.

Exporturile zonei euro s-au redus într-un ritm accelerat în ultimii ani

Specialiștii BCE au constatat că declinul comercial extern al zonei euro s-a accentuat mai mult decât cel al altor zone economice începând de la pandemie, ceea ce sugerează provocări specifice în materie de competitivitate. Printre factorii care afectează activitățile comerciale ale Uniunii Europene se numără șocurile energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, problemele din rețelele de aprovizionare și fragmentarea geo-economică.

”Restricțiile asupra mobilității din timpul pandemiei și perturbările persistente în fluxurile de aprovizionare au afectat semnificativ exporturile de produse din zona euro și, într-o măsură mai mare, serviciile. Între timp, exporturile serviciilor și-au revenit, dar exporturile bunurilor rămân slabe. (…) Principalul factor care contribuie la exporturile slabe în materie de produse a fost șocul energetic generat de invazia Rusiei în Ucraina”, notează autorii.

Din cauza crizelor, tarifele la gaze și electricitate în Europa au devenit foarte mari în raport cu alte zone ale lumii. Prețurile la energie în țările Uniunii Europene sunt de două ori mai mari decât cele ale principalilor competitori, iar, în relația cu Statele Unite, raportul este chiar mai mare, ceea ce afectează semnificativ competitivitatea zonei euro.

Provocările în materie de competitivitate vor persista

”În perspectivă, unii dintre factorii care au afectat exporturile zonei euro în ultima perioadă ar urma să se diminueze. Perturbările rețelelor de aprovizionare și modificarea preferințelor în materie de cerere se reduc. Provocările cauzate de competitivitatea prețurilor ar urma să scadă pe termen mediu, în contextul în care costurile relativ mari din zona euro vor începe să se reducă. Cu toate acestea, exportatorii zonei euro se vor confrunta în continuare cu un mediu provocator. (…) Costurile la energie probabil vor rămâne ridicate, iar zona euro încă este vulnerabilă la modificarea condițiilor globale, în contextul dependenței de importurile energetice”, subliniază experții BCE Michael Fidora și Vanessa Gunnella.

”Fragmentarea geo-economică” reprezintă o altă problemă care afectează considerabil competitivitatea externă a Uniunii Europene, dar transformările structurale ale economiilor pot fi atât provocări, cât și oportunități. Exportatorii europeni se confruntă cu problemele generate de volumul mare de producție al Chinei, dar își pot menține cotele pe piețele internaționale prin ”specializarea pe anumite segmente, spre exemplu, pe cel al serviciilor”, recomandă specialiștii BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Statele Unite intenționează interzicerea pieselor digitale CHINEZE în fabricarea mașinilor

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
De ce furtuna care va lovi România la final de săptămână se numește “Ashley”! Ce...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare...
Trezi zile de urgie meteo. România va fi dată peste cap
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Copiii lui Adrian Păunescu şi-au aruncat cuvinte grele: "Lăcomie, ipocrizie și minciună". Cum s-au împotmolit...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Evelyn Nesbit, primul topmodel din lume. „Prima zeiță a sexului din America”