Specialiști BCE: Competitivitatea ZONEI EURO, afectată de tarifele mari la energie și de fragmentarea sistemului internațional
Tarifele mari la energie și vulnerabilitatea la șocurile generate de fragmentarea sistemului comercial internațional din cauza tensiunilor geopolitice afectează competitivitatea externă a zonei euro, atrag atenția experți din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru reforme structurale și pentru dezvoltarea segmentelor comerciale comunitare.
”Exportatorii din zona euro au traversat o perioadă dificilă de la începerea pandemiei și au pierdut competitivitatea în comerțul mondial. În ultimele două decenii, zona euro s-a confruntat cu un declin gradual al cotelor de piață pe plan mondial. Traiectoria descendentă nu este unică în zona euro: și alte economii avansate au pierdut cote de piață în ultima perioadă, în contextul în care economiile emergente au devenit mai integrate în comerțul global”, afirmă experții BCE Michael Fidora și Vanessa Gunnella, într-un Raport de evaluare despre ”Provocări trecute și viitoare asupra competitivității externe în zona euro”.
Exporturile zonei euro s-au redus într-un ritm accelerat în ultimii ani
Specialiștii BCE au constatat că declinul comercial extern al zonei euro s-a accentuat mai mult decât cel al altor zone economice începând de la pandemie, ceea ce sugerează provocări specifice în materie de competitivitate. Printre factorii care afectează activitățile comerciale ale Uniunii Europene se numără șocurile energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, problemele din rețelele de aprovizionare și fragmentarea geo-economică.
”Restricțiile asupra mobilității din timpul pandemiei și perturbările persistente în fluxurile de aprovizionare au afectat semnificativ exporturile de produse din zona euro și, într-o măsură mai mare, serviciile. Între timp, exporturile serviciilor și-au revenit, dar exporturile bunurilor rămân slabe. (…) Principalul factor care contribuie la exporturile slabe în materie de produse a fost șocul energetic generat de invazia Rusiei în Ucraina”, notează autorii.
Din cauza crizelor, tarifele la gaze și electricitate în Europa au devenit foarte mari în raport cu alte zone ale lumii. Prețurile la energie în țările Uniunii Europene sunt de două ori mai mari decât cele ale principalilor competitori, iar, în relația cu Statele Unite, raportul este chiar mai mare, ceea ce afectează semnificativ competitivitatea zonei euro.
Provocările în materie de competitivitate vor persista
”În perspectivă, unii dintre factorii care au afectat exporturile zonei euro în ultima perioadă ar urma să se diminueze. Perturbările rețelelor de aprovizionare și modificarea preferințelor în materie de cerere se reduc. Provocările cauzate de competitivitatea prețurilor ar urma să scadă pe termen mediu, în contextul în care costurile relativ mari din zona euro vor începe să se reducă. Cu toate acestea, exportatorii zonei euro se vor confrunta în continuare cu un mediu provocator. (…) Costurile la energie probabil vor rămâne ridicate, iar zona euro încă este vulnerabilă la modificarea condițiilor globale, în contextul dependenței de importurile energetice”, subliniază experții BCE Michael Fidora și Vanessa Gunnella.
”Fragmentarea geo-economică” reprezintă o altă problemă care afectează considerabil competitivitatea externă a Uniunii Europene, dar transformările structurale ale economiilor pot fi atât provocări, cât și oportunități. Exportatorii europeni se confruntă cu problemele generate de volumul mare de producție al Chinei, dar își pot menține cotele pe piețele internaționale prin ”specializarea pe anumite segmente, spre exemplu, pe cel al serviciilor”, recomandă specialiștii BCE.
Foto: Profimedia
Citește și: