Spiegel: Mario Draghi ar putea arunca „bani din elicopter”, pentru a salva economia zonei euro
Scenariul este „mai puțin absurd decât ar părea”, scrie jurnalista Spiegel. Totodată, mulți academicieni și experți financiari solicită același lucru. Vor ca șeful BCE, Mario Draghi, să pornească tiparnița de bani și să îi dea apoi oamenilor.
Logica din spatele ideii presupune ca beneficiarii să alerge cu buzunarul plin spre magazine, să deblocheze o economie altfel paralizată, cea a zonei euro. Drept răspuns, companiile ar urma să majoreze producția, să facă noi angajări și să contribuie în general la creșterea economică.
„BCE a pierdut controlul asupra situației”
Potrivit jurnalistei germane, riscul deflației bântuie scenariile analiștilor economici. BCE, al cărei rol este să mențină stabilitatea monedei unice, „a pierdut controlul asupra situației”. Tot mai mulți economiști vorbesc despre conceptul de „bani aruncați din elicopter”. Ideea acceptată chiar și de reputatul economist Milton Friedman a generat dezbateri aprinse între oficialii băncilor centrale din Europa și academicieni.
„Un lucru este clar: Draghi și liderii băncilor centrale au epuizat toate mijloacele tradiționale de combatere a deflației”. „Ar avea mai mult sens să canalizăm banii dinspre BCE spre oameni”, a declarat Sylvain Broyer, economistul-șef al băncii franceze de investiții Natixis. Draghi a spus că programul său ar necesita un trilion de euro și fiecare cetățean din zona euro ar urma să primească „un cadou de aproximativ 3.000 de euro”.
„Este nevoie de mai mult”
Daniel Stelter, fondatorul think tank-ului berlinez Beyond the Obvious și fost consultant al Boston Consulting, a spus că fiecare cetățean ar trebui să primească între 5.000 și 10.000 de euro, pentru a stimula economia.
La rândul său, scrie Anne Seith, economistul John Muellbauer de la Oxford a analizat o situație din anul 2001. După prăbușirea Dot.com, guvernul SUA le-a oferit contribuabililor câte 300 de dolari. Muellbauer a calculat că fiecare cetățean din zona euro ar avea nevoie de 500 de euro pentru a stimula economia.
„Ar fi păcatul suprem”, avertizează Jorg Kramer, economist-șef al Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania. Premierul japonez Shinzo Abe a avut în vedere o măsură similară la finele lui 2012, când și-a preluat mandatul. Japonia a fost afectată ani la rând de deflație și stagnare economică. Drept urmare, Abe a anunțat reforme structurale alături de un program uriaș de investiții și a obligat banca centrală să le finanțeze. Banca Centrală a Japoniei a cheltuit trilioane de yeni și totuși se află din nou în pericol de recesiune.