Prima pagină » Economic » Sporurile inspectorilor ANAF, micșorate de la 25% la 5%

Sporurile inspectorilor ANAF, micșorate de la 25% la 5%

Sporurile inspectorilor ANAF, micșorate de la 25% la 5%
Printr-un ordin al președintelui Agenție Naționale de Administrare Fiscală, Bogdan-Nicolae Stan, inspectorilor de la anti-fraudă fiscală le va fi diminuat sporul de suprasolicitare psihică de la 25% la 5% din salariu începând cu data de 1 martie. ANAF spune că în buget nu s-au prevăzut acești bani.

Printr-un ordin al președintelui Agenție Naționale de Administrare Fiscală, Bogdan-Nicolae Stan, inspectorilor de la anti-fraudă fiscală le va fi diminuat sporul de suprasolicitare psihică de la 25% la 5% din salariu începând cu data de 1 martie a.c.

„În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016. În ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea mentțnerii acestui spor în cuantum de 5 % din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%. Menționăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc i suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Reamintim că, primul ministru, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit vineri dimineața cu ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan și cu președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae Stan pentru a discuta despre colectarea taxelor și impozitelor, pe fondul diminuării acesteia. În acest context, premierul României a solicitat creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF și intensificarea mãsurilor de îmbunãtãțire a conformãrii voluntare.

Anunțul reducerii sporului acordat inspectorilor anti-fraudă vine după ce primul ministru și-a exprimat disponibilitatea în susținerea demersurilor ANAF pentru soluționarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituției.

Ultimele date ale ANAF arătă că totalul veniturilor bugetare colectate de instituție cumulat ianuarie și februarie 2017 au însumat 31.991,1 milioane de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu 0,9% – indice nominal față de perioada similară a anului trecut și în condițiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%.

Citește și