Statele din zona euro analizează o nouă restructurare a datoriei Greciei, de 70 – 100 miliarde de euro
Partenerii europeni ai Greciei analizează o nouă restructurare a datoriei statului elen, vizând de această dată creditorii instituționali, prin care îndatorarea ar putea fi redusă cu 70-100 miliarde euro și menținută ulterior la circa 100% din PIB, informează Mediafax, citând Kathimerini.
Împrumuturile totale ale creditorilor oficiali pentru Grecia, care includ și pachetele de ajutor financiar primite de la celelalte țări euro, se situează la circa 220-230 miliarde de euro, au declarat oficiali europeni sub protecția anonimatului.
Cel mai probabil scenariu este o restructurare a obligațiunilor deținute de Banca Centrală Europeană, băncile centrale naționale din zona euro și posibil a celor aflate în posesia statelor din uniunea monetară.
Restructurarea, a doua după ce au fost șterse 100 de miliarde de euro din datoria Greciei către creditorii privați, ar fi ultima șansă a statului elen să rămână în zona euro, consideră oficialii europeni. BCE a refuzat să comenteze asupra informațiilor.
Obiectivul ar fi o reducere a îndatorării țării cu 30%, 70-100 de miliarde de euro, în funcție de modul în care se va derula, întrucât devine tot mai larg acceptat că prima restructurare, din martie, în care a fost implicat doar sectorul privat, nu a fost suficientă. De asemenea, recesiunea și întârzierile programului de ajutor financiar în ultimele luni au făcut imposibilă atingerea obiectivelor.
În ultimele săptămâni au apărut informații în piața financiară că FMI nu ar mai fi dispus să finanțeze programul pntru statul elen dacă datoria țării nu devine din nou sustenabilă.
Discuțiile și planurile se află doar în fază de început, însă un oficial european a estimat la 70% probabilitatea unei implicări a creditorilor instituționali în restructurarea datoriei.