Statul a cheltuit cele 200 mililoane euro din amenzile acordate companiilor petroliere înainte ca procesul să fie terminat. Ce se întâmplă dacă instanța dă câștig de cauză acestora
„Efectele, consecințele amenzilor noastre depind de abilitatea de a convinge instanțele de a le menține. Cele mai importante și care în cursul anului viitor urmează să fie soluționate, fiind pe rolul instanțelor, sunt sancțiunile acordate firmelor din domeniul petrolier. Din cele șapte cazuri, avem șapte procese. Consiliul a pierdut unul și a câștigat șase la Curtea de Apel. Ne așteptăm ca în cursul anului viitor Înalta Curte să soluționeze definitiv toate cele șapte procese și să avem un răspuns, dacă firmele au încălcat legea și dacă bugetul păstrează cele 200 de milioane de euro pe care le-a încasat. Mă întreb ce se va întampla dacă nu se va decide asta? Banii au intrat în buget și s-au cheltuit”, a afirmat Chirițoiu, într-o conferință.
În ianuarie 2012, Consiliul Concurenței a sancționat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum și Lukoil Romania cu o amendă totală de 880 milioane de lei, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.
Toate companiile sancționate au atacat în instanță decizia Consiliului Concurenței.