Prima pagină » Economic » Statul a cheltuit în primele trei luni cu peste 31 mld lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, depășind avansul veniturilor. Cât e deficitul

Statul a cheltuit în primele trei luni cu peste 31 mld lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, depășind avansul veniturilor. Cât e deficitul

Statul a cheltuit în primele trei luni cu peste 31 mld lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, depășind avansul veniturilor. Cât e deficitul

Cheltuielile statului continuă să fie mai mari decât veniturile, iar diferența – adică deficitul bugetar – s-a adâncit în primele trei luni din acest an, față de același interval al anului trecut.

Creșterea ponderii deficitului din Produsului Intern Brut pare minoră, subunitară, dar, nominal, vorbim de un plus al cheltuielilor de zeci de miliarde de lei în doar trei luni, adică o medie de peste 344 de milioane de lei mai mult în fiecare zi, față de anul trecut. Spre comparație, veniturile au crescut cu doar 17,99 miliarde de lei, adică o medie de 200 de milioane de lei pe zi.

Mai concret, deficitul în primele trei luni ale anului a ajuns la 35,88 miliarde de lei, respectiv 2,06% din Produsul Intern Brut, în creștere față de deficitul de 22,75 miliarde de lei, care însemna 1,42% din PIB aferent aceluiași interval din anul trecut, conform execuției bugetului general consolidat, făcută publică vineri de Ministerul Finanțelor.

Ce categorii de venituri au crescut cel mai mult

Potrivit Ministerului Finanțelor, veniturile totale au însumat 132,16 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2024, cu o pondere de 7,6% din PIB, înregistrând o creștere de 15,8%, de la an la an. Cu un an înainte, veniturile erau de 114,16 miliarde de lei, care reprezintă un procent similar, de 7,1% din PIB, care este mai mare în 2024.

Creșterea este susținută de încasările din venituri curente – cu precădere contribuții de asigurări, impozit pe salarii și TVA – și fonduri europene.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 11,50 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 14,9%. Veniturile din accize au însumat 8,91 miliarde de lei, consemnând o creștere de 9%, susținută de evoluția încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (+11%).

Potrivit MF, încasările din accizele pentru produsele energetice înregistrează în perioada analizată o creștere de 3,2% (an/an), susținută de redresarea dinamicii anuale a consumului de carburanți.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,6%

La capitolul cheltuieli ale bugetului general consolidat în sumă de 168,04 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 22,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creștere cu 1,13% față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 8,53% din PIB la 9,66% din PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,6%, cele cu bunuri și servicii, în creștere cu 23,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit execuției bugetare, cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 14,28 miliarde de lei, cu 32,55% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

În ceea ce privește cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 22,50 miliarde de lei , fiind de 1,7 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 13,16 miliarde lei.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și