Prima pagină » Economic » Statul elen scoate la licitație o casă bântuită. Cum sunt îndepărtați cumpărătorii de „fantoma fostului proprietar”

Statul elen scoate la licitație o casă bântuită. Cum sunt îndepărtați cumpărătorii de „fantoma fostului proprietar”

Statul elen, criticat pentru ineficiența eforturilor de vânzare a activelor imobiliare, a scos la licitație o casă dărăpănată despre care se crede că ar fi bântuită, într-o licitație online în stil eBay.

Statul elen, criticat pentru ineficiența eforturilor de vânzare a activelor imobiliare, a scos la licitație o casă dărăpănată despre care se crede că ar fi bântuită, într-o licitație online în stil eBay, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Legenda din jurul casei în ruină de pe strada Smolenski din Atena spune că fantoma fostului proprietar îndepărtează cumpărătorii cu vaietul „casa este a mea”.

Guvernul grec refuză să se lase înfricoșat, urmând ca imobilul cu două etaje și un turn, înconjurat de palmieri, să fie vândut pe 17 septembrie, celui care va oferi mai mult într-o licitație organizată pe Internet.

Grecia încearcă să risipească criticile că nu face suficiente eforturi pentru vânzarea unor active imobiliare, în cadrul programului internațional de salvare de 240 miliarde de euro.

„Bântuie practic bugetul elen. Generează zero venituri, nici măcar taxe”, a spus Andreas Taprantzis, director general pentru proprietăți imobiliare la Fondul Republicii Elene pentru Dezvoltarea Activelor.

FOTO: Bloomberg

Vânzarea activelor de stat nu a adus veniturile scontate din cauza birocrației, scăderii cererii și a opoziției politice.

Creditorii internaționali ai țării au anunțat că vor analiza mai atent strategiile folosite de Grecia, la următoarea vizită trimestrială de evaluare, din această lună.

Cu peste 70.000 de proprietăți, de la o stațiune de lux de lângă Atena și până la un service auto ieșit din folosință, activele imobiliare reprezintă jumătate din cele 50 de miliarde de euro pe care Guvernul s-a angajat să le obțină prin vânzări și privatizări.

În cazul a 1.000 de imobile mici, birouri și locuințe aflate în proprietatea statului, autoritățile au decis că cea mai bună soluție de vânzare este prin licitații online, a spus Taprantzis.

De la debutul procedurii în luna iulie, statul a vândut online trei proprietăți, pe care a obținut 7,4 milioane de euro. În această lună urmează să fie scoase la vânzare alte șapte imobile, iar prețul de pornire va fi de 310.000 de euro, în cazul casei din strada Smolenski, construită în anii 1930, și până la 3,4 milioane de euro în cazul unei proprietăți comerciale.

Guvernul țintește ca vânzările prin licitații online să aducă venituri anuale de 35-50 milioane de euro.

Citește și