Prima pagină » Economic » Statul mută pe umerii țăranilor responsabilitatea accizării producției de țuică și rachiu

Statul mută pe umerii țăranilor responsabilitatea accizării producției de țuică și rachiu


Statul mută pe umerii țăranilor responsabilitatea accizării producției de țuică și rachiu
Statul va interveni în gospodăriile individuale care produc țuică și rachiu din recolta proprie și va transfera pe umerii țăranilor responsabilitatea înregistrării producției, pentru plata accizei, renunțând la sigiliul pus pe instalații și obligându-i pe aceștia să informeze pe propria răspundere.

Statul va interveni în gospodăriile individuale care produc țuică și rachiu din recolta proprie și va transfera pe umerii țăranilor responsabilitatea înregistrării producției, pentru plata accizei, renunțând la sigiliul pus pe instalații și obligându-i pe aceștia să informeze pe propria răspundere.

În prezent, toate gospodăriile individuale care dețin în proprietate instalații de producție de țuică și rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială și au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalații pe toată perioada de nefuncționare. Atunci când se intenționează să fie produse țuică și rachiuri din recolta proprie, se solicită în scris autorității vamale desigilarea instalației, iar în prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcționare a instalației, autoritatea trebuie să resigileze alambicul și să calculeze acciza datorată, în funcție de producție.

Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autorității vamale să se deplaseze până la respectiva gospodărie pentru a pune/scoate sigiliul și a-l informa pe proprietar cât anume are de plată ca acciză.

Sistemul actual va fi însă modificat de Guvern, conform unui proiect obținut de Mediafax, prin noi proceduri care transferă, practic, pe umerii proprietarilor de gospodării responsabilitatea de a anunța statul cât anume au produs și de a solicita să le fie calculat cât au de plată.

Modificarea va fi introdusă în contextul în care autoritățile fiscale au fost restructurate, cu reducerea schemei de personal.

Astfel, regula conform căreia instalațiile de producție deținute de către gospodăriile individuale înregistrate poartă obligatoriu sigiliile aplicate de către autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada de nefuncționare, va fi abrogată, iar proprietarul va fi obligat să anunțe singur, pe proprie răspundere, cantitățile de produse obținute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producție.

De asemenea, atunci când într-o gospodărie individuală se intenționează să fie produse țuică și rachiuri din recolta proprie nu va mai fi solicitat autorității vamale desigilarea instalației, în condițiile în care acest sistem al sigiliului va fi desființat, ci proprietarul va trebui să își notifice în scris intenția, menționând cantitatea și tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalația va funcționa, precum și cantitatea de produs estimată să fie obținută. În acest caz, producătorul trebuie să dețină și mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantității și a concentrației alcoolice a produselor obținute.

În același timp, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcționare a instalației de producție de țuică și rachiuri, proprietarul gospodăriei individuale va fi obligat să solicite singur autorității vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibilă la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la 25 a lunii imediat următoare celei în care acciza a devenit exigibilă.

Modificarea este explicată prin „flexibilizarea” sistemului de supraveghere fiscală în cazul gospodăriilor individuale care produc rachiuri din fructe.
Conform legii, pentru țuica și rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodării individuale, în limita unei cantități echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentrația alcoolică de 100% în volum, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 500 euro/hl alcool pur.
 

Autor

Citește și