Statul nu mai privatizează Cupru Min: „Suntem pe profit din 2006″

Publicat: 30 07. 2017, 17:53
Actualizat: 02 10. 2018, 15:54

Gheorghe Chindriș, director tehnic în cadrul Cupru Min Abrud, a declarat, duminică, într-o conferință de presă organizată de Ziua Mineritului, că din anul 2006, Cupru Min, societate de stat subordonată Ministerului Economiei, este pe profit.

„Anul acesta până în prezent avem un profit în jur de 25 de milioane de lei”, a spus Gheorghe Chindriș.

Cupru Min prelucrează, anual, 2,4 milioane de tone de minereu de cupru, iar la o astfel de capacitate rezerva de cupru ar ajunge mai bine de 20 de ani, potrivit sursei citate.

De asemenea, în acest an, la Cupru Min există proiecte de investiții de 40 de milioane de lei.

„Vom instala o nouă linie de flotație, cu automatizări și tot ce trebuie pentru a ține pasul cu producătorii din afară”, a mai spus Gheorghe Chinoris.

La Ziua Minerului de la Abrud a fost prezent și ministrul Economiei, Mihai Fifor, care a declarat, presei, că pentru portofoliul pe care îl conduce, Cupru Min este „un exemplu de bună practică”.

„Este o vizită pe care mi-am dorit-o deoarece, pentru noi, în portofoliul Ministerul Economiei în momentul de față Cupru Min SA reprezintă, dacă vreți, un exemplu de bună practică, o companie cu capital românesc care a reușit să depășească o perioadă foarte grea în existența sa și care în momentul de față produce și produce foarte bine. O companie pe care, prin programul de guvernare pe care PSD, împreună cu partenerii de la ALDE, ne-am asumat să o sprijinim pentru a se dezvolta, pentru a se retehnologiza, pentru că intenția noastră este foarte clară și este asumată de-a lungul guvernării noastre în a sprijini industria românească, în a sprijini industria cu capital românesc și în a încerca să dezvoltăm toate aceste capacități de producție”, a spus Mihai Fifor.

Totodată, ministrul Economiei a menționată că societatea Cupru Min are nevoie de retehnologizare și investiții în perioada imediat următoare.

„Este o companie pe profit, care are nevoie de retehnologizare și investiții în perioada imediat următoare. Are câteva chestiuni nu neapărat urgente dar chestiuni pe care trebuie să le rezolve și cred că cea mai importantă este aceasta a investițiilor în tehnologie, în retehnologizare, pentru că asta înseamnă creșterea capacității de producție, înseamnă scăderea costurilor, un acces mai ușor pe piață. Ne dorim ca cei de la Cupru Min să nu mai vândă pur și simplu minereul, ci să dezvoltăm aici în zonă o capacitate metalurgică”, a mai spus Mihai Fifor.

De asemenea, ministrul Economiei a adăugat că nu crede în „ideea privatizării”, iar la Cupru Min „Statul va rămâne acționar majoritar fără niciun dubiu”.

Între ultimele investiții de la Cupru Min Abrud se numără două autobasculante Terex, TR 100, de un milion de euro fiecare, cu o capacitate de transport de 90 de tone.

Cupru Min are circa 540 de angajați.