Statul nu va mai fi acționar majoritar la Poșta Română. Cât va deține un investitor strategic

Statul nu va mai fi acționar majoritar la Poșta Română. Cât va deține un investitor strategic
Publicat: 14/12/2012, 12:14
Actualizat: 21/03/2019, 11:52

Poșta Română va fi privatizată printr-o majorare de capital, iar viitorul investitor va deține 51% din acțiunile operatorului poștal, nu 20%, cum intenționau inițial autoritățile, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicațiilor, scrie Mediafax.

Operatorul național poștal este controlat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.

Anterior, procesul de privatizare a Poștei viza cederea unui pachet de cel puțin 20% din acțiunile companiei, printr-o majorare de capital, operațiune asumată în relația cu Fondul Monetar Internațional.

„Privatizarea Companiei Naționale Poșta Română se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei în cadrul unei operațiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acțiuni. Noile acțiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum și acționarului existent Fondul Proprietatea în vederea menținerii cotei sale de participație la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferință în condițiile legii”, se arată în proiectul de hotărâre a Guvernului privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul privatizării, publicat de MCSI.

În cazul în care Fondul Proprietatea nu-și exercită dreptul de preferință ori și-l exercită parțial, investitorul selectat va subscrie un număr de acțiuni mai mic decât cel oferit inițial astfel încât în oricare situație, participația Fondului la capitalul social al CNPR să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operațiunii de majorare.
„Acțiunile nesubscrise de către Fondul Proprietatea ori de către investitorul selectat se anulează”, se mai spune în document.

Numărul total de acțiuni ce vor fi emise de CNPR în cadrul majorării de capital, precum și numărul de acțiuni ce se oferă spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de instituția publică implicată pentru a asigura respectarea cotei de participație ce urmează a fi dobândită de investitorul selectat.

„Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale este mandatat să-și asigure mecanismele contractuale necesare valorificării restului de acțiuni deținute de statul român în capitalul social al companiei după derularea procesului de privatizare (…), prin oricare din metodele de privatizare prevăzute de legislația privatizării, cel puțin la același preț pe acțiune cu prețul de subscriere a acțiunilor nou emise (inclusiv prima de emisiune, după caz) pe care urmează să-l plătească investitorul selectat conform contractului de privatizare”, se mai spune în document.

Selecția investitorului se va realiza prin metoda licitației cu ofertă în plic combinată cu metoda licitației cu strigare, precedată de negocieri desfășurate pe bază de oferte preliminare și neangajante depuse de potențialii investitori.
În septembrie, MCSI a desemnat câștigătoare oferta depusă de consorțiul KPMG România și casa de avocatură Țuca Zbârcea&Asociații pentru furnizarea de servicii de consultanță la privatizarea CNPR.

Consultantul va asigura serviciile necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare și finalizarea tranzacționării acțiunilor nou-emise către un investitor strategic.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete