Statul nu va mai fi acționar majoritar la Poșta Română. Cât va deține un investitor strategic

Statul nu va mai fi acționar majoritar la Poșta Română. Cât va deține un investitor strategic
Publicat: 14/12/2012, 12:14
Actualizat: 21/03/2019, 11:52

Poșta Română va fi privatizată printr-o majorare de capital, iar viitorul investitor va deține 51% din acțiunile operatorului poștal, nu 20%, cum intenționau inițial autoritățile, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicațiilor, scrie Mediafax.

Operatorul național poștal este controlat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.

Anterior, procesul de privatizare a Poștei viza cederea unui pachet de cel puțin 20% din acțiunile companiei, printr-o majorare de capital, operațiune asumată în relația cu Fondul Monetar Internațional.

„Privatizarea Companiei Naționale Poșta Română se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei în cadrul unei operațiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acțiuni. Noile acțiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum și acționarului existent Fondul Proprietatea în vederea menținerii cotei sale de participație la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferință în condițiile legii”, se arată în proiectul de hotărâre a Guvernului privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul privatizării, publicat de MCSI.

În cazul în care Fondul Proprietatea nu-și exercită dreptul de preferință ori și-l exercită parțial, investitorul selectat va subscrie un număr de acțiuni mai mic decât cel oferit inițial astfel încât în oricare situație, participația Fondului la capitalul social al CNPR să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operațiunii de majorare.
„Acțiunile nesubscrise de către Fondul Proprietatea ori de către investitorul selectat se anulează”, se mai spune în document.

Numărul total de acțiuni ce vor fi emise de CNPR în cadrul majorării de capital, precum și numărul de acțiuni ce se oferă spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de instituția publică implicată pentru a asigura respectarea cotei de participație ce urmează a fi dobândită de investitorul selectat.

„Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale este mandatat să-și asigure mecanismele contractuale necesare valorificării restului de acțiuni deținute de statul român în capitalul social al companiei după derularea procesului de privatizare (…), prin oricare din metodele de privatizare prevăzute de legislația privatizării, cel puțin la același preț pe acțiune cu prețul de subscriere a acțiunilor nou emise (inclusiv prima de emisiune, după caz) pe care urmează să-l plătească investitorul selectat conform contractului de privatizare”, se mai spune în document.

Selecția investitorului se va realiza prin metoda licitației cu ofertă în plic combinată cu metoda licitației cu strigare, precedată de negocieri desfășurate pe bază de oferte preliminare și neangajante depuse de potențialii investitori.
În septembrie, MCSI a desemnat câștigătoare oferta depusă de consorțiul KPMG România și casa de avocatură Țuca Zbârcea&Asociații pentru furnizarea de servicii de consultanță la privatizarea CNPR.

Consultantul va asigura serviciile necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare și finalizarea tranzacționării acțiunilor nou-emise către un investitor strategic.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Compania care a creat bateria cu autonomie de UN MILION de kilometri!!!
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
×