Statul plătește 5 milioane euro unor firme de recrutare pentru găsirea de manageri privați. Care sunt firmele de stat ce vor fi conduse de manageri privați

Statul plătește  5 milioane euro unor firme de recrutare pentru găsirea de manageri privați. Care sunt firmele de stat ce vor fi conduse de manageri privați
Publicat: 16/12/2012, 15:25
Actualizat: 01/08/2014, 06:43

Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie a semnat cu mai multe firme un contract-cadru în valoare totală estimată de 22,1 milioane lei (aproape 5 milioane euro) pentru asistență în alegerea administratorilor și membrilor consiliilor de administrație/supraveghere în fime de stat.

Acordul-cadru a fost semnat de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) cu asocierea formată din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David și Baias și George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search și Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions și The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors și Transearch International, precum și cu firma Grafton Recruitment, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Prețul total estimat al contractului-cadru este unul maxim și include TVA.

Rolul firmelor de recrutare selectate este de a realiza lista scurtă cu propuneri de candidați pentru companii din portofoliul Ministeului Economiei pentru care vor fi numiți manageri privați.

„Va fi încheiat și un contract subsecvent prin care firmele se obligă să garanteze ocuparea postului pe o perioadă de minimum 12 luni de la data începerii activității candidatului în cadrul companiei pentru care a fost recrutat. Dacă un candidat din lista scurtă este numit în mai multe consilii de admunistrație sau supraveghere, respectiv până la cinci astfel de consilii, firma se obligă să gatanteze ocuparea postului, tot pentru minimum 12 luni, pentru fiecare dintre pozițiile de administrator. În perioada de garantare, înlocuirea candidatului selectat, din motive neimputabile OPSPI sau companiei de stat, va fi efectuată cu acoperirea integrală a costurilor de către firma de recrutare”, au arătat sursele citate.

Aceasta a fost a doua tentativă a statului de a selecta firme care să caute directori pentru companiile de stat, după ce un astfel de acord a fost încheiat în octombrie 2011 cu firma de recrutare Pedersen & Partners. Acordul cu Pedersen & Partners a încetat însă în luna mai, „în condiții amiabile”, din cauză că Ministerul Economiei intenționa să deruleze procedura printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.

În urmă cu o lună, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Rodin Traicu a declarat că Fondul Monetar Internațional (FMI) are o „deficiență” de înțelegere că introducerea managementului profesionist în companiile de stat necesită timp și vrea „așa, un zvâc” din partea Guvernului pentru urgentarea procesului.

Asocierea PricewaterhouseCoopers -D&B David și Baias-George Butunoiu a fost anagajată de Ministerul Transporturilor, în luna iulie, pentru a recruta directorii generali și membrii CA pentru companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Metrorex, Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Administrația Canalelor Navigabile, Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” și Telecomunicații CFR.

Și firma Quest Advisors, care pe partea juridică are subcontractant casa de avocatură Boștină și Asociații, a fost angajată la finele lunii noiembrie să selecteze managementul privat la Compania Națională Loteria Română, au declarat atunci surse oficiale.

Contactați la acel moment de MEDIAFAX, reprezentații Boștină au refuzat să comenteze, arătând că informații nu pot oferi decât participanții și compania care a fost selectată câștigătoare.

Ministerul Economiei anunța, în luna iulie, că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern cu FMI, companiile Electrica Furnizare și Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să aibă management privat până la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz termenul era finele anului.

Printre companiile din portofoliul Ministerului Economiei care urmau să aibă conducere profesionistă se număra și Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvență, în luna iunie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină