Așteptările privind solicitarea de dividende suplimentare de la companiile cu capital majoritar de stat sunt mari, „având în vedere că deficitul bugetar anunțat pentru primul trimestru al anului 2019 se situează la 0,5% din PIB-ul prognozat pentru acest an. Astfel, există o presiune foarte mare asupra execuției bugetare, ceea ce mărește șansele ca statul să ceară dividende suplimentare”, a declarat Daniela Vasile, manager de investiții în cadrul Certinest.
„În cazul companiilor de stat, lucrurile sunt destul de predictibile, pentru că discutăm despre tarife reglementate, iar statul poate să controleze profitabilitatea companiilor și să beneficieze de dividende în continuare, pe termen lung”, a adăugat aceasta.
Statul roman a solicitat profiturile înregistrate de companiile Nuclearelectrica, Romgaz și Transgaz, în proporție aproape integrală, precum și o parte dintre sumele din rezerve. De asemenea, Ministrul Energiei a solicitat, vineri, informații din partea conducerii companiei Nuclearelectrica, cu privire la sumele din rezerve care trebuie acordate sub formă de dividende, măsură aplicată prin OUG 114, ce urmează a fi dezbătută în cadrul adunării generale a acționarilor companiei, la sfârșitul lunii mai.
„În general, investitorii români preferă dividendele și iau mai puțin în considerare perspectivele de dezvoltare ale companiilor, pe termen lung. În măsura în care repartizarea de dividende nu afectează proiectele de investiții ale companiilor, suntem mulțumiți cu aceasta. În cazul în care compania renunță la investiții, atunci optăm pentru reinvestirea profitului”, a completat Daniela Vasile.
Alexandru Combei, director de investiții în cadrul BRD Asset Management, consideră că acest „trend al dividendelor va continua”: „companiile de utiliăți de la noi, unde statul e acționar majoritar, vor plăti în continuare în primul rând datorită faptului că statul are nevoie de bani la buget, iar în al doilea rând pentru că ele nu sunt îndatorate, au o poziție de net cash.”
Bursa de Valori București și Asociația Administratorilor de Fonduri au organizat, luni, o dezbatere cu privire la evoluția fondurilor de acțiuni cu expunere la BVB în primul trimestru al anului curent, după OUG 114.