Prima pagină » Economic » Statul va impozita mai mulți agricultori, în funcție de suprafețele cultivate și numărul de animale

Statul va impozita mai mulți agricultori, în funcție de suprafețele cultivate și numărul de animale

Statul va impozita mai mulți agricultori, în funcție de suprafețele cultivate și numărul de animale
Statul extinde sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice în funcție de numărul animalelor pe care le cresc și de suprafața de teren deținută și folosită pentru culturi, din care obțin venituri, impunând limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile.

Statul extinde sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice în funcție de numărul animalelor pe care le cresc și de suprafața de teren deținută și folosită pentru culturi, din care obțin venituri, impunând limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile, potrivit Codului Fiscal modificat, informează Mediafax.

Guvernul a aprobat marți ordonanța prin care este modificat Codul Fiscal, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 feburarie 2013.

Agricultorii care obțin venituri din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă și pentru veniturile din silvicultură și piscicultură, cărora li se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat luni că schimbarea modului de impozitare este o măsură simplificată de declarare și de plată a taxelor de către peste 670.000 de agricultori, care vor deveni contribuabili la fondul național de asigurări de sănatate și vor putea beneficia de servicii de sanătate ca contributori, adăugând că evaziunea și frauda fiscală vor fi reduse.

La rândul său, președintele Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat că din cei 670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subvenții de la stat, doar 10% sunt plătitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.

„Sunt peste 600.000 de agricultori care primeau subvenții de la stat, dar nu plăteau impozite. Impozitul pe persoane juridice rămâne 16%, ăsta nu se discută. Persoanele fizice plăteau un impozit de 7,5% pe declarațiile de vânzare. Dacă eu declaram că am vândut, pe suma declarată mi se lua impozit. Pe mine nu mă obliga nimeni să declar cât am vândut, ba mă mai și plângeam că am adus și bani de acasă. Acum impozitul se va lua pe suprafață, pe care dacă nu o poți lucra sau să creșți animalele, o arendezi”, a explicat președintele Romalimenta.

Proiectul de ordonanță prevedea că agricultorii care au maxim 10 ovine și caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, erau exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafața cultivată este de maxim 2 hectare, ca și în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului și leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai erau stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viță de vie – un hectar și legume cultivate în câmp și spații protejate, flori și plante ornamentale – jumătate de hectar.

În actul normativ aprobat de Guvern, aceste cote sunt modificate în scădere, astfel încât numărul de vaci și bivolițe crescute a fost redus de la trei la două capete, iar cel al familiilor de albine de la 100 la 50. În ceea ce privește suprafețele cultivate, la leguminoase pentru boabe a fost coborât plafonul de la 2 hectare la 1,5 hectare, la viță-de-vie pe rod de la 1 hectar la 0,5 hectare, la legume în spații protejate de la 0,5 la 0,2 hectare, la flori și plante ornamentale de la 0,5 la 0,3 hectare.

Venitul anual pentru câștigurile din activități agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, stabilite în Codul Fiscal pentru perioada 1 februarie-31decembrie 2013.

Față de proiectul de ordonanță, actul normativ aprobat prevede modificări la normele anuale de venit stabilite, respectiv au fost eliminate valorile acestor norme pentru diferite grile de suprafață a terenului cultivat, fiind păstrate valorile maxime ale normelor de venit, pentru toate suprafețele care depășesc plafoanele maxime pentru care agricultorii nu sunt impozitați.

Astfel, dacă pentru cereale era stabilită o normă de venit anual de 449 de lei pentru suprafețe de 2-50 hectare și de 395 de lei pentru cele care depășesc 50 de hectare, în ordonanța aprobată a fost trecută norma de venit de 449 de lei pentru toate suprafețele care depășesc 2 hectare.

Normele de venit aprobate sunt de 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfeclă de zahăr (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei – tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei – legume în câmp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei – viță-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 – flori și plante ornamentale (peste 0,3 hectare) și 8.033 lei – legume în spații protejate (peste 0,2 hectare).

În cazul animalelor, normele de venit erau stabilite în proiect în felul următor: pentru vaci – 698 lei pentru 3-50 capete și 512 lei peste 50 capete; ovine și caprine – 23 lei pentru 10-49 capete, 70 lei pentru 50-300 capete și 56 lei pentru peste 300 capete; porci – 56 lei pentru 6-9 capete, 181 lei pentru 10-150 capete și 140 lei pentru peste 150 capete; albine – 102 lei pentru 100-300 familii și 93 lei pentru peste 300 familii; păsări – 3 lei pentru 100-500 capete și 2 lei pentru peste 500 capete.

Potrivit modificărilor Codului Fiscal aprobate, normele de venit au fost stabililte astfel: pentru vaci și bivolițe – 453 lei pentru peste 2 capete; ovine și caprine – 23 lei la 10-50 capete și 65 lei la peste 50 de capete; porci – 56 lei la 6-10 capete și 177 lei la peste 10 capete; albine – 70 lei la 50-100 familii și 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte – 3 lei la 100-500 capete și 2 lei la peste 500 capete.

Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit.

Contribuabilii vor depune declarația la administrația fiscală până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere. În cazul în care activitatea începe după data de 25 mai, declarația se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfășoare activitatea.

Administrațiile financiare stabilesc impozitul anual datorat și emit decizia de impunere, iar plata impozitului se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, până la data de 25 septembrie, respectiv 15 decembrie, acest termen fiind modificat față de 25 noiembrie, cum apărea în proiectul de ordonanță. (Raluca Ghinea)

Citește și