Statul vrea să vândă pachetul de 45,99% din acțiuni pe care îl mai are la Romtelecom

Statul vrea să vândă pachetul de 45,99% din acțiuni pe care îl mai are la Romtelecom
Publicat: 24/07/2013, 19:00
Actualizat: 29/07/2014, 21:25

Statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde întreaga participație minoritară pe care o mai deține la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixă, operațiune avizată, miercuri, de Guvern, a anunțat Ministerul pentru Societatea Informațională.

Opțiunea principală a Guvernului este, la acest moment, ca acțiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori București, dar așteaptă și opinia consultantului care urmează să fie angajat selectat, astfel încât profitul statului din această operațiune să fie cât mai mare.

„În ședința de miercuri a Guvernului a fost adoptată hotărârea pentru modificarea și completarea HG 727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Romtelecom, care a fost precedată de aprobarea unui memorandum pe aceeași temă. Hotărârea prevede reluarea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom prin vânzarea pachetului minoritar de acțiuni pe care statul, prin minister, le deține în companie. Aceste acțiuni au o valoare nominală de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentând în total 45,99% din capitalul social al Romtelecom”, se arată într-un comunicat al instituției.

Hotărârea prevede selectarea de către minister a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiții sau un consorțiu format dintr-o bancă de investiții și consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta și servicii de investiții financiare pe piața de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.

„Atribuțiile consultantului vor consta în acordarea de asistență specializată, inclusiv juridică, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor și efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare și propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constând în plata consultantului, pregătirea și realizarea privatizării etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat, în funcție de sumele aprobate cu această destinație în bugetul ministerului”, se spune în comunicat.

În vederea organizării procesului de selecție, a evaluării ofertelor consultanților și a selectării consultantului, ministerul va constitui o comisie având un secretariat tehnic, a cărei structură, componență, atribuții și drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru.
Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare și selectare a consultantului pentru întreaga activitate desfășurată vor fi suportate de minister, în limitele bugetului aprobat cu această destinație, la finalizarea procesului de vânzare a acțiunilor Romtelecom, din sumele încasate din vânzarea acestora.

„Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual și al profitabilității companiei care, în anul 2012, a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creșterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiții străine directe și intrări de capital bancar”, se mai spune în comunicat.
Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, spune că este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom.

„Credem că vânzarea de acțiuni și ieșirea statului din acționariat, având în vedere că investitorul privat deține majoritatea acțiunilor, este varianta viabilă, din toate punctele de vedere. În acest moment, opțiunea noastră principală de privatizare este cea legată de listarea acțiunilor la bursa din București. Consultantul selectat ne va ajuta însă să identificăm metoda optimă de finalizare a privatizării Romtelecom, care să permită maximizarea profitului pentru stat”, a afirmat Nica.

Pachetul majoritar de acțiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deține 54,01% din capital.
Acțiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat inițal în 2005. În 2008, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a reluat acțiunile de finalizare a privatizării operatorului, dar acestea nu au avansat.

Datele actuale ale ministerului de resort privind situația financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că, în 2010, a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...